Forskeren frykter at hovedstadsområdet blir for dyrt for mange av yrkesgruppene byene er helt avhengige av, som sykepleiere og barnehageansatte. Her fra Collets gate.

Frykter Oslo blir for dyrt for sentrale yrkesgrupper: – Kan gå ut over fertilitet

Lærere, sykepleiere og barnehageansatte sliter i et tøft boligmarked. Resultatet kan bli lavere fødselstall, mener boligforsker Mari O. Mamre ved Oslo Met.

Publisert

Tidligere denne uken ble det klart at den såkalte sykepleierindeksen, som måler hvor stor andel av de omsatte boligene som enslige folk med vanlige inntekter kan kjøpe, viser at en vanlig lønnet sykepleier kun har råd til to prosent av boligene i Oslo.

Det er Eiendomsverdi AS og Eiendom Norge som lager indeksen.

Boligforsker Mari O. Mamre ved Oslo Mets Housing Lab peker på at stadig flere i praksis blir utestengt fra boligmarkedet, og at konsekvensene kan bli alvorlige for Norge, skriver Finansavisen.

Langt over typisk grunnlønn

For å få finansiering til en hensiktsmessig bolig i hovedstaden, bør man nå ha en årslønn på 760.000 kroner. 

En typisk grunnlønn for en norsk sykepleier er kun 570.000 kroner.

– Det kan føre til at nordmenn får færre barn, påpeker boligforskeren.

– Mindre tilfredse

Det skyldes at mange kan bli tvunget til å bosette seg langt fra arbeidsplassen. Lang pendlervei, små boliger, leie eller dårlig bokvalitet blir det eneste alternativet for mange.

– Vi vet at leietakere og langtidspendlere generelt er mindre tilfredse med tilværelsen. Dette kan gå ut over alt fra fertilitet, til høy grad av sykmeldinger og til at flere forlater yrket de har, sier Mamre.

For dyrt for mange i Oslo

Forskeren frykter at hovedstadsområdet blir for dyrt for mange av yrkesgruppene byene er helt avhengige av, som sykepleiere og barnehageansatte.

– Dette kan igjen redusere produktiviteten til byen – og hele landet, advarer hun.

Powered by Labrador CMS