Store nedbørsmengder også for ti år siden. Her forserer en syklist vannmengder i Maridalsveien sommeren 2011.
Store nedbørsmengder også for ti år siden. Her forserer en syklist vannmengder i Maridalsveien sommeren 2011.

Store mengder regn i Oslo og på Østlandet: - Flytt bilen og ta gjenstander opp fra kjellere

Det advares mot flom og overvann i Oslo søndag. I hovedstaden er det meldt til dels store mengder regn til sent på kveld. — Flytt gjenstander i kjeller opp i en overliggende etasje, oppfordrer forsikringsselskapet If.

Publisert

Når regnet avtar noe i Oslo ut på kvelden, kan det ha falt godt over 40 millimeter på et halvt døgn, ifølge Meteorologisk institutt.

Det er over den mengden som kan føre til problemer med overvann og flom mange steder i byen, frykter forsikringsselskapet If. Etter store mengder regn også lørdag advares det mot vannskader.

— Flytt bilen og ikke kjør gjennom mye vann

— Søndag er det meldt mye regn mange steder, og det kan gi vann inn i både bolighus og bedrifter. Så faren er ikke over, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

— Følg godt med på vannstanden rundt boligen, og ta gjenstander og møbler opp fra kjelleren til en annen etasje om vannet truer med å komme inn i, sier kommunikasjonssjefen.

— Biler som står plassert slik at vannet kan nå dem bør du flytte allerede nå. Vær også forsiktig med å kjøre gjennom dype vannansamlinger i veien. De kan være dypere enn du tror, og kan gjøre stor skade på bilen din, påpeker Clementz.

Hold avløp, kummer og rister åpne

Slik forbereder du deg på mye regn og flom:

  • Sørg for at avløp, kummer og rister er åpne slik at vannet har fritt leide.
  • Sjekk at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander. Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel.
  • Rydd hagen for møbler og andre løse gjenstander.
  • Flytt gjenstander i kjeller opp i en overliggende etasje og i garasjen opp fra gulvet eller et tørt/trygt sted.
  • Hold dører og vinduer til kjeller lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.
  • Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved stor fare kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene.
Powered by Labrador CMS