Utgiftene for en normal husholdning i Oslo går kraftig opp i år.

Utgiftene kraftig opp. Så mye dyrere blir det å bo i Oslo i år. – Dette er svært høye tall

Boutgiftene stiger i Oslo i. Økningen bekymrer forbrukerorganisasjonen Huseierne. – Nå må kommunen passe på utgiftsnivået så ikke husholdningene får det enda verre

Publisert

Hver og en av oss må betale over 50.000 kroner mer i år, 24 prosent mer i 2023.

– Nå må kommunen passe på utgiftsnivået så ikke husholdningene får det enda verre, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i forbrukerorganisasjonen Huseierne.

Hvor mye mer vi må betale for å bo i egen bolig i 2023 varierer veldig mellom landets storbyer. I Oslo stiger bokostnadene i år med over 50.000 kroner. I Trondheim er økningen over 30.000 kroner. Tilsvarende tall for Bergen er nærmere 26.000 kroner, mens kostnadene ved å bo i egen bolig stiger 24.000 kroner i Stavanger og 18.000 kroner i Kristiansand.

Dette viser prognosetall fra den årlige Bokostnadsindeksen fra forbrukerorganisasjonen Huseierne.

Mye dyrere å bo

– Dette er svært høye tall. Husholdningenes økonomi er under sterk press på grunn av økte renter, strømpriser, økte kommunale avgifter, vedlikehold og generell prisoppgang. Vi frykter for husholdningenes økonomi i månedene og årene fremover, sier Meyer.

Huseiernes bokostnadsindeks inkluderer:

  • Eiendomsskatt
  • Kommunale gebyrer
  • Energikostnader
  • Rentekostnader
  • Forsikring
  • Vedlikeholdskostnader

Økte renteutgifter og høye strømpriser bidrar til de økte bokostnadene. Men også økte kommunale avgifter er med på å dra bokostnadene opp, ifølge pressemeldingen.

Ber politikerne bremse kostnadsveksten

– Den norske boligmodellen hvor folk flest får mulighet til å eie sitt eget hjem bidrar til mindre forskjeller og bedre formuesfordeling. Det vil true den norske boligmodellen dersom den drastiske økningen i kostnadene for å eie og ta vare på egen bolig fortsetter, sier Morten Andreas Meyer.

Han har en oppfordring til de folkevalgte:

– Politikerne må sørge for å dempe kostnadsveksten for fortsatt å gjøre det mulig for husholdninger med ordinær økonomi å kjøpe, eie og ta vare på hjemmet sitt.

Generalsekretæren i Huseierne mener det vil være lønnsomt for samfunnet å stimulere til energieffektivisering. Huseierne har foreslått at innkjøp av isolasjonsmateriale, vinduer og dører fritas for merverdiavgift i en tidsbegrenset periode.

Bokostnadene er beregnet for en vanlig enebolig på 120m2, og omfatter, eiendomsskatt, kommunale gebyrer, energikostnader, rentekostnader, forsikring og vedlikeholdskostnader.
Powered by Labrador CMS