Oslofolk låner stadig flere ebøker fra sitt lokale bibliotek. Utlånet av slike bøker steg med 142 prosent fra første halvår i fjor til første halvår i år. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix
Oslofolk låner stadig flere ebøker fra sitt lokale bibliotek. Utlånet av slike bøker steg med 142 prosent fra første halvår i fjor til første halvår i år. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix

Enorm økning i Oslofolks lån av ebøker

I løpet av det siste året har utlånet av ebøker hos Deichman økt med hele 142 prosent. Spesielt ett tiltak får æren for den voldsomme utlånsveksten.

Publisert

Leselysten hos oslofolk holder seg stabilt god. Til tross for dystre spådommer om et fall i leselyst og en slutt på papirbøkene ved innføringen av digitale løsninger, ser det ikke ut til at oslofolk er i ferd med å svikte byens biblioteker.

I løpet av første halvår kan Deichman bibliotek vise til en økning i det totale utlånet på ni prosent fra samme tid i fjor.

Astronomisk økning i ebøker

Likevel, spesielt er det verdt å merke seg en enorm økning i oslofolks apetitt for å låne elektroniske bøker. Fra første halvår i fjor til første halvår i år har utlånet av slike bøker økt med hele 142 prosent.

Fra januar til juni i fjor lånte Deichman ut 17 730 e-bøker. I år er tallet 42 889. En imponerende økning på så kort tid.

— Vi har opplevd en fantastisk økning i utlånet av ebøker. Hovedgrunnen er helt klart at vi i fjor sommer kunne utvide repertoaret vårt med 6000 titler. Før det var tilbudet litt skralt, og publikum har tydeligvis satt pris på utvidelsen, sier senior kommunikasjonsrådgiver, Lars Schwed Nygård, hos Deichman.

Storfornøyd bibliotekssjef

Bibliotekssejef Knut Skansen er svært godt fornøyd med at oslofolk fortsatt ser ut til å sette pris på det skrevne ord, enten det er formidlet via den gamle papirboka eller digitalt.

— Jeg er så glad for å se at folk i Oslo låner stadig flere bøker. Det er gode nyheter ikke bare for biblioteket, men også for byen vår som helhet og for hver enkelt ivrige leser. Lesing gir oss kunnskap, innsikt og empati, og det beriker både våre egne liv og samfunnene som vi er del av, sier han i en pressemelding.

Biblioteksjef Knut Skansen er svært godt fornøyd med at oslofolk bruker byens biblioteker stadig mer. Foto: Kulturetaten
Biblioteksjef Knut Skansen er svært godt fornøyd med at oslofolk bruker byens biblioteker stadig mer. Foto: Kulturetaten

Biblioteksjefen understreker at den siste tidens utlånsøkning ikke er kommet av seg selv.

— Det er spesielt to faktorer jeg vil trekke fram her: For det første det iherdige arbeidet som Deichman-ansatte på alle våre 23 bibliotek har gjort for å veilede lånere og inspirere til leseglede. For det andre opptrappingen av e-boktilbudet, sier Skansen.

Ungdommen svikter bibliotekene

De gode tallene til tross. En faktor skremmer bibliotekssjefen noe. De unge fortsetter å svikte byens biblioteker. For unge i alderen 14-18 år gikk utlånet første halvår ned med 14 prosent. Dette er ikke en trend bare for hovedstaden, men også noe en ser over hele landet.

— Dette er dessverre ingen ny trend, og det føyer seg inn i en utvikling som vi ser i hele landet. Vi fortsetter å jobbe iherdig for å inspirere ungdom til å lese mer. Mellom bokpermer kan man finne noen av verdens beste opplevelser, og de opplevelsene fortjener alle, ikke minst unge oslofolk, sier Skansen.

Powered by Labrador CMS