Mandagens politiaksjon mot ungdommer på Bogerud har skapt reaksjoner. Nå hevder oslopolitiet at de bare gjorde det de måtte for å få situasjonen under kontroll. Foto: Kjetil Ree / Wikimedia Commons
Mandagens politiaksjon mot ungdommer på Bogerud har skapt reaksjoner. Nå hevder oslopolitiet at de bare gjorde det de måtte for å få situasjonen under kontroll. Foto: Kjetil Ree / Wikimedia Commons

Politiet slår tilbake mot Bogerud-ungdommen. — Vi gjorde det vi måtte

Politiets aksjon mot ungdommer på Bogerud mandag kveld har skapt oppsikt og harme. Nå går politiet kritikerne i møte.� Vi gjorde bare det vi måtte for å få situasjonen under kontroll, sier Oslo politidistrikt.

Publisert Sist oppdatert

Mandag kveld rykket oslopolitiet ut til melding om slåssing og bruk av våpen på Bogerud. I etterkant av hendelsen har medias oppmerksomhet rundt det som skjedde vært stor. Tirsdag gikk både justisminister Jøran Kallmyr (Frp) hardt ut mot ungdommene på NRK.

I går kunne VårtOslo viderebringe en annen side av saken, da vi publiserte ungdommenes fortelling fra hvordan de opplevde mandagens politiaksjon. Ungdommene var her svært kritisk til det de mener var ekstrem overreaksjon fra politiets side.

— Dersom politiet ønsker å bli mer respektert, er ikke dette måten å vinne den på. Vi kan godt være samarbeidsvillige vi, men det er ikke like enkelt når kommunikasjonen mellom oss er så svak, sier en representant for ungdommene.

Politiet: — Vi gjorde det vi måtte

I et innlegg på sin egen Facebook-side slår politiet nå tilbake mot kritikken som har kommet fra Bogerud-ungdommen i etterkant av hendelsen.

— Vi ser av debatten i ulike kanaler at grunnlaget for politiets tilnærming, trekkes i tvil. Politiet understreker at når vi får en melding om trussel med kniv/machete, må vi agere for å ivareta vårt samfunnsoppdrag. Vi ber om forståelse for dette, skriver Oslo politidistrikt.

Politiet understreker at det tok tid å få kontroll på mandagskveldsens hendelse, og påpeker at de følte seg forulempet og truet av ungdommene som var involvert.

— Politiet opplevde at de ble møtt med fiendtlige holdninger da de skulle gjøre nødvendige etterforskningsskritt for å få bragt på det rene hva som hadde skjedd. Politiet måtte til slutt trekke våpen for å holde ungdommene på avstand, forklares det.

Har forklart politiets fremgangsmåte

Oslo politidistrikt understreker at de etter aksjonen, overfor de pågrepne, har forklart hvorfor politiet handlet som de gjorde. I tillegg opplyser politiet at de har vært tilstede i nærmiljøet på Bogerud, for å ha en dialog med nærmiljøet.

— Det jobbes mye med tillitsbygging og dialog mellom ungdom og politiet på Bogerud. Politiet ønsker ikke konfrontasjoner med verken ungdom eller andre. I enhet øst er det 70 personer som driver med forebyggende arbeid og som også er til stede der ungdommen ferdes, både på skole og i fritid. Det forebyggende arbeidet gjøres i samarbeid med bydelen, her gjennom blant annet dyktige utekontakter ansatt i Østensjø bydel.

Politiet ønsker å bygge tillit

I innlegget på Facebook vedgår politiet at de har fått med seg de kritiske bemerkningene mot mandagens politiaksjon i ulike kanaler på sosiale medier. De framhever at de ikke ønsker å framstå verken som stigmatiserende eller trakasserende i utførselen av politiets oppgaver.

— Vår tilnærming er å bygge tillit til ungdommen, både hjelpe dem og spille på lag med dem når de er utsatt for noe. Men når de bryter loven, må vi fortelle at det blir reagert med sanksjoner, og at politiet er nødt til å rykke ut når vi får melding om trusler med kniv/machete, understreker politiet.