Dette er båten som skal frakte hvalsafariturister i Lofoten, og som også vil være perfekt som en trikk mellom Sørenga, Operaen, Aker Bygge og Bygdøy, mener Brim Explorer. Illustrasjon: Brim Explorer

Blir dette Oslos nye trikk på fjorden? Båten forurenser hverken luft eller sjø

� Våre båter ville passet utmerket i indre Oslofjord, mener Tromsø-firmaet Brim Explorer. Nå har de lansert en stillegående, forurensingsfri båt som kan bli "fjordtrikk" mellom Operaen, Aker brygge og Bygdøy.

Publisert

—Våre Brimbåter vil passe utmerket inn i Indre Oslofjord. Oslo markedsfører deg som en grønn by, med et bystyreflertall som tar grønn teknologi på alvor, sier Espen Larsen-Hakkebo (34) i Tromsøfirmaet Brim Explorer.

— Uten å tråkke noen på tærne vil jeg forsiktig påstå at en del av de turistbåtene som trafikkerer indre fjord både er mer forurensende og krever mer vedlikehold enn hva de burde gjøre, sier Larsen-Hakkebo til VårtOslo.

Espen Larsen-Hakkebo og Brim Explorer mener de har en perfekt båt for persontrafikk i Oslo. Foto: Anders Høilund

Firmaet driver med turistfart i Tromsø og i Lofoten. Nå har de i samarbeid med en av Norges mest kjente industridesignere, Einar Hareide, fått designet sin drømmebåt. En turistbåt som er både moderne, stillegående og utslippsfri.

— Forstyrrer fugle- og dyreliv minimalt

Espen Larsen-Hakkebo og salgsjef  Ivar Hogganvik kaller gjerne Brim-båten et opplevelsesfartøy. Etter planen blir den sjøsatt i Svolvær i august. Larsen-Hakkebo er gründer sammen med Agnes Árnadóttir

— Vi har selv erfart at gamle båter krever mye vedlikehold, og at utslippene er større enn de burde være. Ofte er de generelt dårlig egnet til turisttrafikk.  Når vi nå får bygget den første Brim-båten vil vi kunne gi turistene en mye bedre opplevelse, sier Espen Larsen-Hakkebo.

— Denne båten er laget for at folk skal få en bedre opplevelse av båtturen. Siden den er stillegående vil den ikke forstyrre fugle- og dyrelivet mye. Det teller mye på våre opplevelsesturer med turister, sier Larsen-Hakkebo.

Vil ha båtrute fra Sørenga til Bygdøy

—Jeg kommer fra Oslo selv, og jeg ser behovet for en båtrute mellom Sørenga-Operaen-Aker Brygge og Bygdøy. Der ville Brim-båten passe perfekt. Arkitektonisk vil den passe inn. Den forurenser hverken lust eller fjord. Vi kunne lade opp el-motoren på natta, og kjøre minst ti timer uten stans. Det blir som en plug and play, sier gründeren.

Denne maritime "sommertrikken" er ikke klar til å settes i drift enda. Til det trenger Brim-Explorer både investorer og tid.

Havteknologi fra hele verden

Lekter'n ved Aker Brygge har Katapult Ocean samlet 11 start-up firmaer innen havteknologi. Disse er valgt ut av over 500. I tre måneder vil firmaene, som kommer fra sju forskjellige land, arbeide med å utvikle prosjektene sine på Lekter'n. Firmaene kommer fra Storbritannia, Hellas, Portugal, Marokko, Costa Rica, Myanmar og Norge.

Dette er Norges første testplattform for havet. Teknologi for å redusere plastutslipp i havet og fra elver vil bli presentert og videreutviklet. Det samme vil automatisk overvåkning av havbunnen og sjøvannet bli.

Leder for Katapult Ocean, Maren Hjoth Bauer åpner Norges første testplattform for havet på Aker Brygge. Foto: Anders Høilund

— Der vil det bli anledning for publikum å komme å se på de spennende prosjektene. Startupene som er blitt valgt ut til å delta her, har vært gjennom en intens og streng utvelgelsesprosess, fortalte Maren Hjorth Bauer (34) i Katapult Ocean.

— Folk er mer miljøvennlige

—Norge er kjent for å ha et stort fagmiljø for havteknologi, og vi er kjent for å ha en relativ flat samfunnstruktur. Jeg tror begge deler har gjort det attraktivt å legge fram sine prosjekter her i Oslo, sier hun videre.

Markedssjef Marthe Kristiansen i Mat og Drikke gruppen merker at kundene har blitt mer miljøbevisste. Foto: Anders Høilund

— Lekter'n åpner for publikum igjen til våren. Fram til da vil startup-firmaene holde til her. Vi i restaurantbransjen merker at kundene være blir mer og mer opptatt av at vi skal drive bærekraftig, og at vi skal redusere matsvinn for eksempel. Folk er opptatt av miljø, og med dette arrangementet kan vi få gjort noe positivt, sier markedsjef Marthe Kristiansen (38) i Mat og Drikkegruppen, som eier Lekter'n.

Powered by Labrador CMS