Årets første blåveis? Langs turstien fra Vækerø til Sollerudstranda i bydel Ullern.

En tur langs vannet ved Vækerø og ta-da: Årets første blåveis

Ikke helt utsprunget, men likefullt. Det var blått i blått under det brune løvet i en østvendt skråning med utsikt mot den lille øya Killingen i enden av Bestumkilen.

Publisert

En idyllisk, liten tursti går fra Vækerø til Sollerudstrand. Det er rekkverk langs deler av strekningen, og man kan gå på steinete strender eller sti helt nede ved vannet. Det er satt opp benker langs ruta, og det går flere småstier ut og inn av furu- og løvskogen.

Langs en av disse avstikkerne, i en bratt skråning, var leverformete blader tydelige over det brune, tørre løvet. Forsiktig løvsanering var alt som skulle til for å avsløre at våren faktisk er her.

Små klynger av spirende blåveis, tett i tett langs Vækerøs-stranda.

En urt i soleiefamilien

Vi bokstavelig talt avdekket flere klynger av spirende blåveis, Hepatica nobilis, som er en flerårig urt i soleiefamilien.

Den blomstrer som regel ikke før i april, og har karakteristiske, litt tykke blader som er leverformet. Blåveisen finnes i Europa, men ikke i Vest-Frankrike eller i Storbritannia, ifølge Wikipedia.

Den vokser på tørr og kalkrik grunn i løv- eller barskog. I Norge er blåveisen vanligst på Østlandet, Sørlandet og i Trøndelag.

Disse spirer raskt når solen får stått på litt i den østvendte skråningen mellom Vækerø og Sollerudstranda.
Powered by Labrador CMS