Gustav Vigeland i sitt studio på Hammersborg i 1917. Foto: Vigeland Museum / Vigeland-museet
Blåser liv i Gustav Vigelands ukjente interiørdesign og tekstilskatter
I forbindelse med 150-årsjubileet for Gustav Vigeland har Kristiania Design og Vigeland-museet samarbeidet om mindre kjente sider av den verdenskjente billedhoggerens kunstproduksjon.
Med utgangspunkt i Vigelands putemønstre har Kristiania Design produsert tekstilprodukter inspirert av interiøret i Vigelands kunstnerhjem på Frogner i Oslo. Leiligheten stod ferdig i 1924 og har 1920-tallets estetikk.
Fargevalget fra den gang er populært hos interiørbloggere og en del av dagens fargetrender, skriver Mynewsdesk i en presseomtale.
Vigelandsparken, med sine mer enn 200 skulpturer, er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Og det er skulpturene som er kjent for folk flest. Men i billedhoggeren og ektefellen Ingerid Vigelands hjem på Frogner har Kristiania Design hentet inspirasjon til de nye putene.
Annonse
— Vigeland-museet opplever en formidabel interesse for Gustav Vigelands hjem. Det er med god grunn. Han designet deler av interiøret selv og vi blir bedre kjent med Vigeland gjennom å se hvordan den store billedhuggeren levde, sier kunsthisoriker og museumsleder Jarle Strømodden ved Vigelands-museet.
Putene har geometrisk mønster, og er produsert av det tradisjonsrike veveriet Innvik AS som ble eyablert på Tingvoll i 1890. Men selve utformingen av Vigeland-putene er det Kristiania Design som står bak.
— Vi ser på det som en utfordring at hvem som helst kan kopiere kunst av eldre dato og reprodusere det. Vi ønsker å hylle og tilgjengeliggjøre kunstnerne på en måte som vi tror at de selv kunne gått god for, i et tett samarbeid med museene og dets kuratorer, sier Berenike Munthe Wulfsberg i Kristiania Design.
I 1924 flyttet Gustav Vigeland sammen med sin kone Ingerid til den nye boligen på Frogner. Leiligheten i atelierets tredje etasje er nesten 300 kvadratmeter stor og har to stuer, spisestue, soverom, bibliotek og kjøkken. Rommene er harmoniske og nøye gjennomtenkt, og bevart med det originale interiøret fra med 1920-årene, skriver Vigelands-museet på sin hjemmeside.
Før innflyttingen viste Vigeland liten interesse for interiør. På Frogner derimot, engasjerte han seg for å gi leiligheten et personlig preg. I løpet av noen år utførte han rundt femti pasteller til leilighetens mange vegger og for stuene designet han tepper, puter, duker, lysestaker og lamper.
— Vi er stolte over å fylle vår museumsbutikk med kvalitetsprodukter fra Kristiania Design og ser at publikum på denne måten kan ta med seg en bit av Vigeland hjem til sin egen stue eller hytte, sier museumsleder Jarle Strømodden.
— For oss er produksjonsprosessen – med design, vev og hente inspirasjon hjemme hos Gustav Vigeland – spennende og motiverende. Våre gode samarbeidspartnere leverer kvalitet i alle ledd. Dette er høykvalitets tekstilprodukter for bruk i eget hjem, som gir gode minner om selve kunsten, sier Berenike Munthe Wulfsberg.