Dattera til Hagen er Oslo øst sin viktigste humorscene. Foto: Olav Helland

Dattera til Hagen har blitt en av Oslos viktigste humorscener

– Noen finner ut at de muligens ikke hører til på scenen allikevel. Men det er litt av konseptet, og det er alltid morsomt uansett, forteller innehaver Håkon Pettersen.

Publisert

Med over 500 kulturelle innslag i året er det aldri en kjedelig dag på et av Grønlands mest populære utesteder. Fargefyrverkeriet Dattera til Hagen bobler nemlig like mye av kreativitet og inspirasjon i sitt kulturtilbud som i interiøret.

Her arrangeres konserter, klubb, debatter og boklanseringer syv dager i uka. Nå utmerker også stedet seg som en av byens viktigste humorscener.

Les også: Tradisjonelle Bentse kafeteria på Torshov trues av sykkelsti

Inviterer til latter og engasjement

Deleier og altmuligmann på Dattera til Hagen, Håkon Pettersen, har investert mye i å skape en god plattform for underholdning. Et eksempel er det ukentlige innslaget «Prøverøret», som har blitt en institusjon innen norsk standup.

Håkon Pettersen holdt egentlig på en hovedoppgave på universitetet, men fant at ut at det å drive utested var mer givende. Foto: Olav Helland

Her inntar et knippe mer eller mindre etablerte komikere scenen i den fargeglade 2. etasjen hver onsdag. Arrangementet ledes av Reis Deg Komikerklubb, en medlemsklubb som ble dannet i 1994 og hvis formål er å utvikle og fremme standup i underholdningsbransjen.

På «Prøverøret» kan man se veteraner som Bård Tufte Johansen og Henrik Thodesen teste ut nytt materiale, eller man kan være vitne at nybegynnere som kanskje aldri har stått på en scene får prøve seg.

Her er det lav terskel, høyt under taket og ypperlige sjanser for å trene lattermusklene. – Noen finner ut at de muligens ikke hører til på scenen allikevel. Men det er litt av konseptet, og det er alltid morsomt uansett!

Dattera til Hagen åpnet i 2002, og er blitt et knutepunkt på Grønland. Foto: Olav Helland

Nesten Lættis improgruppe og Harald impro er også populære gjengangere på Dattera, og på nyåret introduserer utestedet nok et improinnslag med gruppa Blå Caps. Den første mandagen i hver måned skal teatertruppen fra Kongsvinger og eventuelle gjesteskuespillere sette opp en improvisert forestilling med engasjement fra publikum.

Fokus på verdi og integritet

Innehaver Håkon Pettersen er selv fra Kolbotn og kjøpte Dattera til hagen med en kamerat under en studiepause i 2002. 19 år senere holder Pettersen fremdeles på. Utestedet har gått gjennom kontinuerlig forandring, og det introduseres stadig nye konsepter som holder det aktuelt.

– Helt fra begynnelsen har vi prøvd å skape et tilbud som ville treffe alle. Finner vi en idé vi liker, bare kjører vi på.

Håkon forklarer at det ikke er vanskelig å skape noe som fyller opp stedet med mennesker hvis det er det som er motivasjonen. – Det er viktig for oss å ha integritet, og det handler om å finne balansen mellom integritet og kommersialitet. Arrangementene skal ha kvalitet, slik at man bidrar med en kulturell verdi, gjennom å for eksempel presentere nye ansikter i underholdningsbransjen.

Denne bakgården har sett mye. Det har også innehaver Håkon Pettersen. Foto: Olav Helland

Utelivet beveger seg østover

I løpet av de siste årene har utelivet flyttet seg fra vest og Solli plass og østover mot sentrum. Populariteten har vokst enormt rundt Youngstorget, og Torggata har blitt en gjennomfartsåre.

Mannen bak Dattera skulle gjerne sett at politikerne ga flere bevillinger for å åpne steder på Grønland, slik at det ble mer ferdsel i gatene. Av de mest etablerte stedene i området, trekker han fram Oslo Mekaniske Verksted og Olympen, også kalt Lompa.

Han nevner også stedet Godthåb som ble åpnet i år. Håkon forteller at det er et berikende miljø blant folkene bak utestedene i Oslo.

– Det er en sterk hjelpeånd blant oss, og er det noen som trenger en mikser eller høyttaler, er vi raske til å stille opp. Konkurransen mellom stedene betyr bare at man skjerper seg, men vi ønsker ikke at det skal gå dårlig med hverandre.

Selv foretrekker han å gå ut og spise på restaurant med kjæresten, og drar ofte til Trattoria Popolare, Lompa eller Golden Shrimp.

Denne fargerike og mystiske korridoren er passasjen til uteserveringen på Dattera. Foto: Olav Helland

Oslos fargerike knutepunkt

Media har en tendens til å trekke frem negative stereotypier i forbindelse med Grønland, og bydelen blir ofte fremstilt som problematisk og utrygg. Håkon mener det er mange positive aspekter ved området, men synes det er synd at området ikke prioriteres mer av politikerne.

For eksempel eksisterer det ingen offisiell utekontakttjeneste der ungdom kan oppsøke og få veiledning og støtte. Selv om dette finnes i mange andre bydeler.

– Grønland har et stort potensial, og det mest spennende er nettopp det at det er så pluralistisk! Her er alle representert, uansett hvilke bakgrunner, liv og utfordringer man har.

Du ser byen i sin helhet, med alle de rare små sjappene, Moztfeldtsgate, den sri lankiske restauranten Palmyra Café med kjempegod og billig mat, Punjab Sweet House og alle grønnsaksbutikkene.

Det er tydelig at han er stolt av å tilhøre området av alle grunnene som gjør det unikt: – Trenger du fersk koriander er ikke det noe stress selv om klokka er 10!

Powered by Labrador CMS