Daglig leder Håkon Pettersen så seg nødt til å stenge Dattera til Hagen i går. Risikoen for å holde åpent er for stor.

Dattera til Hagen holder stengt, mens Bonanza permitterer. – Nedstengningen er spikeren i kista for mange utesteder

– I dag gikk vi fra å ha reservasjoner for 270 til 15 personer. Det er en for stor risiko å holde åpent. Vi må tenke langsiktig, og det er utrolig kostbart å holde det gående når det ikke er gjester, sier Håkon Pettersen.

Publisert

Etter at det ble innført nye koronatiltak natt til torsdag 9. desember, har avbestillingene kommet på løpende bånd for serveringsbransjen.

Der noen ikke har hatt annet valg enn å permittere og stenge, håper andre igjen å slippe å måtte gå så drastisk til verks.

Fellesnevneren er at de ber om tilpassede og forsvarlige støtteordninger.

Blir nedprioritert

Paal Mangerud er medeier av Feber, Blå, Internasjonalen og Bonanza. Enn så lenge er det bare sistnevnte, ved Youngstorget, som er rammet av permitteringer.

– På de andre stedene er det et større areal, og vi gjør løpende vurderinger av dem. Hvis vi ikke har jobb til folk, er vi nødt til å permittere. Det er til de ansattes beste. Vi kan ikke opprettholde normalen når inntektene ikke er som de pleier å være.

Mangerud påpeker at han ikke har noen problemer med tiltakene i seg selv, men reagerer på det korte varselet om nedstengning, uten informasjon om støtteordninger.

– Utelivet har tatt sin del av ansvaret. Vi har stått først hele tiden, uten noen særlige støtteordninger. Vi er nederst på rangstigen, ifølge politikerne. Dette er spikeren i kista for mange utesteder.

Her har Paal Mangerud funnet frem transportmiddelet sitt på vei til jobben en vinter for noen få år siden. Men det kunne like gjerne vært i år.

Må tenke langsiktig

Dattera til Hagen på Grønland så seg nødt til å stenge i går. Håkon Pettersen, som driver stedet, forteller om et stort antall avbestillinger.

– I dag gikk vi fra å ha reservasjoner for 270 til 15 personer. Det er en for stor risiko å holde åpent. Vi må tenke langsiktig, og det er utrolig kostbart å holde det gående når det ikke er gjester.

Også han etterlyser bedre økonomiske vilkår.

– Tiltakene har jeg ingen problemer med å forstå. Problemet er at det ikke følger med støtteordninger. Foreløpig er det ikke noe på blokka som hjelper på. Da regjeringen var i opposisjon, sa de at støtten må samsvare med kravene til nedstengning. Restriksjonene gir oss et omsetningsfall som er enormt.

En amputert julebordsesong

Vineria Ventidue på Frogner var forberedt på en svært hektisk desembermåned. Slik blir det ikke likevel, opplyser Sandro Parmeggiani, eier av restauranten. Ingen av de fast ansatte er permittert, men ekstravaktene har fått redusert sine vakter betraktelig.

– Vi har hatt et betydelig frafall i forbindelse med julebord. I år har vi hatt større reservasjoner fra bedrifter og vennelag. Vi har mistet rundt 250 reservasjoner. Nå belager vi oss på stam- og nabolagsgjester istedenfor.

For Sandro Parmeggiani og Mark Medína-Rios, henholdsvis eier av og kjøkkensjef på Vineria Ventidue på Frogner, blir ikke desember som de hadde sett for seg.

Han er tydelig på at regjeringen har noe å lære fra forrige nedstengning.

– Jeg mener at det er fornuftig å begrense smitten, og jeg tror de har en god grunn til å gjøre det de gjør. Jeg håper at regjeringen følger opp med fornuftige ordninger. I motsetning til sist, trengs det nå både lønns- og inntektskompensasjon. Forrige gang fikk vi bare dekket noen faste kostnader.

Powered by Labrador CMS