Oslos uteliv har tidligere blitt hardt rammet av skjenkestans. Nå innfører regjeringen nasjonal skjenkestans på alle restauranter, barer og hoteller.

Aktører i Oslos uteliv frykter konkursras etter regjeringens innføring av skjenkestans

— Dette kan bli nådestøtet, sier en av Oslos største utelivsaktører etter regjeringens innføring av skjenkestans. — Vi er nederst på rangstigen, uten særlig støtteordninger, sier en annen av byens restauranteiere.

Publisert

Det er bare få dager siden meteren ble gjeninnført og all skjenking ble stanset ved midnatt. I kveld kom nye innstramminger - det blir nasjonal skjenkestans.

— Jeg sa i forrige uke at det kunne bli strengere tiltak dersom det ble nødvendig, Antallet covid-pasienter på sykehus har økt, og sykefraværet blant helsepersonell har økt. I sum er belastningen på helsevesenet for høy i dag , sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

— Vi var allerede skadeskutt

— Derfor må vi ta ytterligere grep nå, sa statsministeren.

Han sa at alle over 45 år nå skal få den tredje dosen koronavksine innen midten av januar. Men før den tid strammes tiltakene inn.

Ett av dem er å innføre nasjonal skjenkestans.

— Det blir ikke lov til å drikke alkohol på barer, restauranter eller hoteller, sier Støre.

Daglig leder Håkon Pettersen så seg nødt til å stenge Dattera til Hagen da de første innstrammingene kom sist uke. Risikoen for å holde åpent ble for stor.

Innføring av skjenkestans vil føre til et konkursras i Oslos uteliv, mener en av de største aktørene.

— Vi var allerede skadeskutt. Dette kan bli nådestøtet. Når regjeringen skal ta ned kontaktflater og møtesteder, står vår bransje først blant dem som rammes. Vi har hele tiden fryktet at vi må gå til det steget, sier direktør Gjøran Sæther i Fursetgruppen til VG.

Fursetgruppen er en av Oslos største utelivaktører og eier et 30-talls utesteder. Blant dem er Ekebergrestauranten og Grand Café.

Da regjeringen kom med den forrige runden innstramminger sist uke var det allerede et hardt slag for mange utesteder i Oslo.

— Dette er spikeren i kista for mange utesteder

— Utelivet har tatt sin del av ansvaret. Vi har stått først hele tiden, uten noen særlige støtteordninger. Vi er nederst på rangstigen, ifølge politikerne. Dette er spikeren i kista for mange utesteder, sa Paal Mangerud til VårtOslo sist fredag.

Mangerud er medeier av utestedene Feber, Blå, Internasjonalen og Bonanza. Mangerud påpeker at han ikke har noen problemer med tiltakene i seg selv, men reagerer på det korte varselet om nedstengning, uten informasjon om støtteordninger.

Dattera til Hagen på Grønland så seg nødt til å stenge i trosdag i forrige uke. Håkon Pettersen, som driver stedet, forteller om et stort antall avbestillinger.

— Vi gikk fra å ha reservasjoner for 270 den ene dagen til 15 personer neste dag. Det er en for stor risiko å holde åpent. Vi må tenke langsiktig, og det er utrolig kostbart å holde det gående når det ikke er gjester, sa Pettersen til VårtOslo.

Dette er de viktigste tiltakene nå

Også han etterlyser bedre økonomiske vilkår. På mandagens pressekonferanse varslet statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringen allerede tirsdag skal komme med nye støtteordninger for utelivsnæringen.

  • Full, nasjonal skjenkestopp fra midnatt natt til onsdag.
  • Alle som kan ha hjemmekontor, skal ha hjemmekontor.
  • Maks 20 personer innendørs på private og offentlige sammenkomster og arrangementer. Opptil 50 kan delta i begravelser og minnestunder. Meteren skal holdes.
  • Anbefaling om maks 10 gjester hjemme, men 20 én gang i løpet av julehøytiden.
  • Det innføres nasjonalt gult nivå i barnehager og på barne- og ungdomsskoler, og rødt nivå i videregående skoler.
Powered by Labrador CMS