— Dette er ikke noen behovsplan, men en utsettelsesplan, sier Høyres Mehmet Kaan Inan.
— Dette er ikke noen behovsplan, men en utsettelsesplan, sier Høyres Mehmet Kaan Inan.

Oppgitt over byrådets utsettelser av nye skolebygg: - Dette er en utsettelsesplan og ikke en behovsplan

— Skandale at enda flere skoler blir utsatt, sier Hallstein Bjercke (V) om byrådets skolebehovsplan. 36 av 43 skoleprosjekter er forsinket i planen. — Utsettelsesplan og ikke behovsplan, kaller Mehmet Kaan Inan (H) byrådets forslag.

Publisert

Verst stilt er det med nye Hoff skole på Skøyen og oppgraderingen av Etterstad videregående. Begge skoleprosjektene er nå fem år forsinket, ifølge Ap/SV/MDG-byrådets ferske skolebehovsplan.

Bare i indre by er seks skoler utsatt bygget eller har fått utsatt rehabilitering. I mai kommer signaliserte imidlertid byrådet at skoleprosjektene skulle fremskyndes.

36 av 43 skoleprosjekter i Oslo er utsatt

Opposisjonen i bystyret er kraftig provosert og mener byrådets skolebehovsplan er for dårlig. Men nærings- og eierskapsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) mener det skyldes utenforliggende årsaker.

— Det tar lengre tid å bygge i dag enn tidligere. Vi bygger for fremtiden og med høy kvalitet. Det tar også lengre tid å planlegge og prosjektere, forklarer hun til Aftenposten.

Forklaringen fra nærings- og eierskapsbyråden får imidlertid det glatte lag av Venstres gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke.

— Dette byrådet evner hverken å styre eller å prioritere penger til bygging av skoler. Fra før av var allerede åtte av ti skoler forsinket bygget eller rehabilitert, påpeker Bjercke overfor VårtOslo.

— Dette er ikke en behovsplan, men rett og slett en utsettelsesplan, sier Høyres skolepolitiske talsperson i bystyret, Mehmet Kaan Inan, til VårtOslo.

— Vi må tvinge byrådet til å prioritere

Både Bjercke og Kaan Inan er oppgitt over at i alt 36 av 43 prosjekter i osloskolen nå er utsatt.

— Skolekabalen i Oslo er komplisert og alt henger sammen med alt. Når så mange skoleprosjekter er forsinket skaper det store utfordringer i hele skole-Oslo. Svært mange elever vil bli negativt berørt, sier Bjercke.

— Vi i bystyret må nå gjøre det vi kan for å tvinge byrådet til å prioritere penger og bedre styring av skoleprosjekter. Jeg kan love at vi i Venstre vil gjøre det vi kan, sier Hallstein Bjercke.

Venstre-politikeren får følge av Høyres Mehmet Kaan Inan, som sier hans parti legger inn ekstra penger i sitt budsjettforslag.

Den nye skolen i Bjørvika ser ut til å kunne åpne dørene for elevene høsten 2026. Tre år etter den var planlagt åpnet.
Den nye skolen i Bjørvika ser ut til å kunne åpne dørene for elevene høsten 2026. Tre år etter den var planlagt åpnet.

— I vårt alternative budsjett foreslår vi nå en ekstra milliard hvert år de neste to åra for å få fart på skolebyggingen rundt om i byen, sier Kaan Inaan.

Han etterlyser også at det tenkes nytt for å få fart i Oslos skolebygging.

— Vi må tenke nytt og bygge raskere

— I dag tar det rundt tolv år å bygge en ny skole i Oslo. Tidligere tok det seks år fra ide til skolen står ferdig. I framtiden er vi nødt til å tenke og jobbe på en helt annen måte for å få skolene raskere ferdig, mener Høyre-politikeren.

Det er ikke bare ny skole på Hoff og rehabilitering av Etterstad videregående som er skjøvet flere år ut i tid. Ny barne- og ungdomsskole i Bjørvika er i byrådets plan nå blitt tre år forsinket.

Ved alle de tre skolene skyldes mye av utsettelsen problemer med godkjenning av reguleringsplaner for området.

I Bjørvika ser det nå til å gå mot en godkjennelse av reguleringsplanen, som for øyeblikket er ute på høring, men her kan det ligge nye skjær i sjøen.

Plan- og bygningsetaten (PBE) sier til den foreliggende planen at det ikke blir gitt brukstillatelse så lenge ikke resten av Loalmenningen, området rundt den nye skolen, er ferdig oppabeidet.

Ifølge administrerende direktør i Hav eiendom, Kjell Kalland, ser det likevel ut til at det nå kan finnes en løsning på dette.

Både PBE og Oslobygg skal ha godtatt Hav eiendoms forslag til løsing på problemet. Dermed kan det likevel kanskje å gå mot skoleåpning i Bjørvika høsten 2026.

Når det gjelder rehabiliteringen ved Etterstad videregående er denne til nå fem år forsinket. For å bøte på vanskene dette gir elever og ansatte, har byrådet i sitt reviderte budsjett gått inn for å gi en engangsbeviling på 3,7 millioner neste år.

Denne bevilgningen vil gi en oppgradering av kjøkken i restaurant og matfagavdelingen, samt omgjøring av auditorier til klasserom.

Skolebehovsplanen vil komme til behandling i bystyret sammen med byrådets reviderte budsjett 8. desember.

Status for skoleprosjektene i indre by:

  • Etterstad vgs (rehabilitering / utvidelse) - skulle stått ferdig i 2023. Nå beregnet ferdig 2028
  • Bjørvika barne- og ungdomsskole (ny) - skulle stå ferdig 2023. Nå beregnet ferdig 2026.
  • Bryn skole (utvdelse) - skulle sttt ferdig 2026. Nå beregnet ferdig 2028.
  • Lilleborg skole (rehabilitering) - skulle stått ferdig 2024. Nå beregnet ferdig 2026.
  • Edvard Munch vgs (utvidelse) - skulle stått ferdig 2025. Nå bereget ferdig 2026.
  • Ensjø ungdomsskole (ny) - skulle stått ferdig 2025. Nå beregnet ferdig 2026.
  • Ungdomsskole på Hoff (ny) - skulle stått ferdig i 2024. Nå beregnet ferdig 2029.
Powered by Labrador CMS