Sjakk ute Urtegata gatesjakk
Bjørvika ligger i bydel Gamle Oslo. En bydel med et stort og aktivt sjakkmiljø. Her fra et gatesjakkparti i Urtegata. Foto: Anders Høilund

Bjørvika og Oslo tapte kampen om å få sjakk-VM i 2020

Drømmen om at Magnus Carlsen skulle forsvare mestertittelen på hjemmebane i Bjørvika er knust. Oslo ble veid og funnet for lett som norsk kandidat til å søke om å få sjakk-VM i 2020.

I stedet blir Stavanger Norges kandidat i kampen om å få arrangere sjakk-VM i 2020. Det bekrefter Stavanger kommune i en pressemelding.

— Stavanger har kompetansen, de har arenaen og de har entusiasmen som må til for å lages tidens beste sjakk-VM. Vi ønsker å lage et sjakk-VM for hele verden, men også et VM som engasjerer hele Norge, sier president Geir Nesheim i Norges Sjakkforbund om valget.

Les også: Sjakk-feber i bydel Gamle Oslo. Nå foreslår MDG sjakkpark på Klosterenga

Ville ha nye Deichman som arena

Sterke krefter jobbet for at Oslo skulle bruke nye Deichmanske hovedbibliotek som kamparena under sjakk-VM 2020. Personer fra sjakkmiljøet samt festival- og utelivsbransjen i Oslo jobbet med en søknad om å få sjakk-VM til Oslo i 2020. Og flere sentrale politikere i hovedstaden stilte seg bak søknaden.

Nye Deichman Bjorvika
Drømmen om at Magnus Carlsen skulle forsvare vm-tittelen i sjakk i nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika blir foreløpig med drømmen. Illustrasjon: Lund Hagen arkitekter og Atelier Oslo

— Når vi har en verdensmester fra Oslo-området, Magnus Carlsen, bør vi benytte muligheten. Kommunen bør støtte opp om dette initiativet nå, slik at det kommer klart frem av søknaden til Norges sjakkforbund, sa Høyres byrådeslederkandidat Eirik Lae Solberg til VårtOslo.

Men hovedstaden kom til kort overfor Stavanger, som har erfaring med å arrangere store sjakkturneringer. Hvert år samles verdenseliten der for å spille Norway Chess. Nå kan siddisene også bli arrangør når Magnus Carlsen etter planen skal forsvare VM-tittelen i 2020.

Les ogsåChrister Falck: Et kraftverk i byens kulturliv

Prislapp på 50 millioner

Carlsen ble verdensmester i klassisk sjakk for fjerde gang i fjor høst. Da slo han amerikanske Fabiano Caruana etter omspill i London.

Det er ventet at det internasjonale sjakkforbundet, FIDE, allerede før sommeren kommer med en beslutning om hvem som får VM.

Sjakkforbundet har tidligere uttalt at de forventer konkurranse om mesterskapet fra blant annet Østerrike og den amerikanske byen St. Louis. Det er ventet at et sjakk-VM vil koste mellom 40 og 50 millioner kroner å arrangere.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer