Bjørvika i Oslo har i løpet av kort tid blitt et nytt og aktivt oppholdssted i byen. Byggene ved Munch brygge er et av årets finalister til arkitekturprisen.Foto: Olav Helland
Årets finalister til Arkitekturprisen er klare. Se navn og bilder av de nominerte byggverkene
Byggverkene som er nominert til årets arkitekturpris varierer i størrelse og utforming. De ulike verkene kan også besøkes til helgen, da Open House Oslo åpner dørene til byens ulike hus, hytter og praktbygg.
— Det er veldig gøy å se at så mange har blitt meldt på til prisen, det betyr at vi langt på vei har gitt rom for at arkitektur og kreativitet får lov til å utfolde seg. Oslo blir mer spennende når bygningene og det fysiske rommet både utfordrer og begeistrer, sier Øystein Sundelin, leder for byutviklingskomiteen til ByplanOslo.
Får diplom og 50 000 kroner
I år er hele 40 kandidater påmeldt til prisen, sammenlignet med bare 26 kandidater i fjor.
Alle kan foreslå hvem som skal nomineres til arkitekturprisen, som vurderes i siste instans av Rådet for byarkitektur ledet av arkitekten TanjaLie og plan- og bygningsetaten. Vinneren av prisen får en plakett festet til bygget, et diplom og en gavesum på 50 000 kroner.
13 nominasjoner
Annonse
— Det har vært en ubetinget fryd å jobbe med Oslo bys arkitekturpris. Det er bygget mye fint, og det er fantastisk gøy å få anledning til å se byen på en ny måte, gjennom disse prosjektene, sier Tanja Lie.
26 av de 40 påmeldte bygningene og anleggene passerte gjennom rådets nåløye. Av disse er nå 13 nominert til arkitekturprisen.
Kan besøkes og ses denne helgen
De nominerte byggverkene er avbildet og utstilt på og Fridtjof Nansens plass.
Under helga 19.-20. september kan du i tillegg besøke de nominerte byggene, da Open House Oslo åpner dørene til mang en arkitektonisk og kulturhistorisk perle i byen i forbindelse med det åpne arkitekturarrangementet.
Blant byggene du kan besøke står også de tre finalistene til arkitekturprisen.
1. Krydderhagen
På Halse står det flotte, moderne leiligheter i grønne omgivelser. Området med de nye byggene kalles også for Krydderhagen. Ifølge juryens bestemmelser, er Krydderhagen verdig en høy plass blant de 13 nominasjonene. Bestemmelsen lyder som følger:
— Krydderhagen er både et stort boligområde og et område med høy tetthet. Samtidig skaper den tidløse og klart definerte arkitekturen et boligområde med karakter og identitet. Den enkelte bolig har en alminnelig standard, men berikes av nærhet til de kvalitativt gode uterommene og bygningsmiljøet utenfor.
2. Munch brygge
Munch Brygge ligger mellom Operaen og det nye Munch-museet. Her står det fire bygårder fordelt på to kvartaler delt av en skrå diagonal gate. Bygningene er et forsøk på å forene områdene Bjørvika, Sørenga og Ekebergåsen. Juryens bestemmelse for å nominere Munch brygge lyder som følger:
— Munch brygge er et byprosjekt bestående av to kvartaler med forretninger og serveringssteder på bakkeplan, en barnehage og 158 leiligheter. Anlegget forholder seg til viktige byrom, som adkomstorget for Munchmuseet og den vestvendte elvebredden for Akerselvas utløp, med åpne, bymessige funksjoner.Det samlede utrykket tilfører byen varme og variasjon og arkitektur av spesielt høy kvalitet.
3. Lakkegata Aktivitetspark
I sommer har en rekke barn og ungdommer fått leke seg på den nye aktivitetsplassen ved Lakkegata skole. Her er det skatebowl, lekestativ og diverse sitteplasser. Juryens bestemmelse for å nominere Lakkegata Aktivitetspark lyder som følger:
— Lakkegata Aktivitetspark er en skolegårdsutvidelse som også fungerer som en park for nærmiljøet. Parken har ulike aktiviserende elementer, som et skateområde, klatrevegger, balansestativ og karuseller, samt mange sittemuligheter. Gangsaksen gir en oversiktlig situasjon på en arena som stimulerer sosial og fysisk aktivitet, for barn og voksne.
Resten av de nominerte byggverkene
Resten av byggverkene som også er nominert til arkitekturprisen er:
Uranienborg skole og flerbrukshall (Bydel Frogner)