Her skal blant annet det som kan bli Norges dyreste studentboliger stå ferdige neste år. Foto: HAV Eiendom AS

"Norges dyreste studenthybler" er snart klare for innflytting

Publisert

BJØRVIKA: 420 nye studentboliger skal endelig stå klare i Bjørvika i 2018. Spørsmålet er om vanlige studenter vil ha råd til å bo der.

Bjørvika er et av de største byutviklingsprosjektene i Norge noensinne. Der det før var motorvei og containere, står den spektakulære «Barcode-rekken» ferdig.

Kulturbygg, som Deichmanske hovedbibliotek og Munchmuseet, skal flytte til området, og i løpet av de neste årene vil 5000 nye boliger stå klare for innflytting.

420 av disse skal være studentboliger. De skal ligge i signaturbygget «Diagonale» ved Operaen og kan være innflyttingsklare i 2018 ifølge firmaene bak prosjektet.

Kan bli Norges dyreste studentboliger
Geir Inge Juriks i grunneier HAV Eiendom sier leieprisen for studenthyblene skal ta utgangspunkt i nivåene til Studentsamskipnaden (SiO).

Som eksempel trekker han frem SiOs dyreste hybler.

— Vi tenker da særlig på SiOs hybler med sentral beliggenhet og god standard, sier Juriks.

Her skal studentene bo, rett ved Operaen, det nye Deichmanske hovedbiblioteket og det nye Munch museet. Foto: HAV Eiendom AS

SiOs Grünerløkka studenthus er nettopp slike hybler. De har priser i overkant av 10.000 kroner for 35 kvadratmeter.

På finn.no ligger prisene på samme nivå i det private leiemarkedet. Spørsmålet er om det vil bli et høyere prisnivå i fasjonable Bjørvika, akkurat slik virkeligheten er i det private markedet.

Med dagens markedspriser frykter flere at dette kan bli Norges dyreste studentboliger, hvor ingen vanlige studenter har råd til å bo.

SiO: — For stor risiko for oss
HAV Eiendom AS er grunneierne i havneområdene og har solgt halvparten av prosjektet «Diagonale» til Olav Thon. Partene skal sammen bygge og drifte to bygg bestående av studentboliger i tillegg til kontor- og næringslokaler.

Her bygges studentboligene. Foto: Susanne Skaug

­Med Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) som utbyggere ville Bjørvika potensielt fått flere og billigere hybler enn det som er planlagt i dag. Prosjektets fokus på kontorer i tillegg til studenthybler satte imidlertid en stopper for det, ifølge studentorganisasjonen.

— Næring og kontor er ikke en del av vårt kjerneområde, og gir en økonomisk risiko vi ikke kan ta, sier SiOs administrerende direktør Lisbeth Dyrberg om deres manglende involvering i prosjektet.

5000 studenter i boligkø
Nina Langeland i SiO forteller at det er det ca. 65.000 studenter som tar utdanning i Oslo og Akershus i år.

SiOs boliger huser omtrent 10.000 studenter, men det er langt ifra nok. Litt over 5000 studenter står i boligkø mens de resterende må finne andre alternativer, som private boliger og kollektiver utenfor SiOs eie.

— Det er et paradoks at velferdsstaten og likhetsidealet er fraværende i byutviklingen, sier forsker Heidi Bergsli om utbyggingen i Bjørvika.

Powered by Labrador CMS