Kostholdet i middelalderen var mer variert enn mange tror, viser arkeologiske utgravninger i Bjørvika. Sjette klasse på Bygdøy skole fikk en tur tilbake i tid.
Mange trodde at vanlige mennesker i Norge stort sett bare spiste grøt i middelalderen, men nå har utgravingene i Bjørvika gitt et mye mer nyansert bilde.
Det viser seg at kostholdet var mye mer variert. Det bestod av både kjøtt, fisk og grønnsaker. De hadde storfekjøtt, høns, svin og vilt. Grønnsaker var kål, fennikel og neper. Poteten var ikke kommet – for det skjedde først så sent som på 1700-tallet.
Besøkte Norsk Maritimt Museum
Annonse
Men tilberedelsen var nok litt enklere enn i dag. Siden varmluftsovn og induksjon ligger litt frem i tid, ble maten stort sett laget i gryte over en åpen grue midt i oppholdsrommet. Og der puttet de oppi det de hadde.
I anledning Oslo Kulturnatt fikk sjette klasse på Bygdøy skole anledning til å prøve middelalder-mat, en høstgryte, som de fikk servert.
Elevene besøkte Norsk Maritimt Museum og fikk smake mat fra middelalderen. Vi fikk også anledning til å smake – og den smakte faktisk veldig godt.
— De tenkte ikke på kildesortering i middelalderen
Arkeolog Lin Cecilie Hobberstad var tilstede, og fortalte om hva de fant i utgravingene i Bjørvika.
— Vi fant masse keramikk, men mesteparten var ødelagt. Ganske enkelt fordi vi graver i en søppelfylling. Når ting gikk i stykker, ble det kastet på sjøen. Dette var før noen hadde tenkt på kildesortering. Men det gir oss en flott mulighet til å finne ut om dagliglivet, sier Hobberstad.
Elevprodusert keramikk stilles ut
Etterpå fikk elevene anledning til selv å lage keramikk. Under kyndig veiledning av keramiker Sigrid Espelien viste skolebarna stor konsentrasjon og mye kreativitet.
Ellers fikk barna fikk også høre om hvordan det var til sjøs i riktig gamle dager, av Heidi Thöni Sletten, som for anledningen hadde tatt med seg to skikkelig tørre tørrfisk.
I november/desember stilles elevenes keramikk ut på Norsk Maritimt Museum og elevene får mulighet til å ta det med seg hjem og gi det bort i julegave.