Hanne Harlem (til v.) avbildet med tidligere styreleder ved Ullevål universitetssykehus, Frode Alhaug under en høring i Stortinget. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Rødt mener Oslos kommuneadvokat Hanne Harlem er uegnet til å bli sivilombudsmann

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener at Oslos kommuneadvokat Hanne Harlem ikke er egnet til å være sivilombudsmann. Partiet foreslår å gjenutlyse stillingen.

Publisert

Sivilombudsmannens formelle tittel er Stortingets ombud for sivile saker, og oppgaven er å ta vare på folks rettigheter i møte med myndighetene.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener at Oslos kommuneadvokat, Hanne Harlem, ved flere anledninger har vist at hun ikke er egnet i stillingen, skriver Aftenposten.

Rødt foreslår overfor de andre partiene på Stortinget at stillingen som sivilombudsmann utlyses på nytt.

Ville innskrenke innsynsrett

— Vi ønsker å få klarhet i hvordan rekrutteringen er foregått. Vi tror åpne rekrutteringsprosesser er den beste metoden for å få kvalifiserte søkere. Her fremstår det som det bare var én som var kvalifisert, sier Moxnes.

Rødt og Bjørnar Moxnes foreslår overfor de andre partiene på Stortinget at stillingen som sivilombudsmann utlyses på nytt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han viser til at Hanne Harlem som kommuneadvokat i Oslo argumenterte for å innskrenke innsynsretten i byrådsnotater under en høring i 2015. Som justisminister skal hun videre ha nektet å sende over dokumenter til sivilombudsmannen, som ville vurdere om det var grunn til hemmelighold.

Harlem spilte hun også en sentral rolle da Moxnes ble politianmeldt for å dele en rapport fra Kommunerevisjon. Moxnes ble frikjent i tingretten.

— Opptrådte på vegne av kommunen

— Det er ikke som advokat jeg har søkt denne stillingen. I de to sakene opptrådte jeg på vegne av Oslo kommune. Det var ikke jeg personlig, men et oppdrag fra min arbeidsgiver, sier Hanne Harlem.

Harlem kommer fra stillingen som kommuneadvokat i Oslo og er tidligere justisminister i Jens Stoltenbergs første regjering. Hun har takket ja til å overta vervet som sivilombudsmann, men saken skal først stemmes over i Stortinget senere i oktober.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) avviser kritikken og mener rekrutteringen av sivilombudsmann har vært mer åpen enn noen gang.

Powered by Labrador CMS