Hilde Arnesen (52) ser takknemlig på sykepleier Åshild Skårland som setter på plaster etter sprøytestikket på vaksinesenteret i Bjerke bydel. Fortsatt er munnbind anbefalt i Oslo

- Det siste vi fjerner, sa Raymond Johansen om munnbind. Nå mener FHI at ulempen snart er større enn nytten

Når byrådet i dag holder pressekonferanse om ytterligere koronalettelser i Oslo er det forventet at skjenketider økes til midnatt. Men ikke at anbefaling om munnbind i hovedstaden oppheves. Det mener imidlertid FHI snart kan være på tide.

Publisert

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har tidligere sagt at munnbindene er noe av det siste han vil gjøre noe med. Og trolig gjør han ikke noe med det på dagens pressekonferanse. Der er det ventet flere andre lettelser, som utvidet skjenketid i Oslo.

Men det er ikke lenger et nasjonalt råd om å bruke munnbind i Norge. FHI mener ulempen ved å bruke munnbind etter hvert vil bli større enn den eventuelle nytten.

Danskene har kastet munnbindet

Mens danskene nå har kastet munnbindet, er det i Norge fortsatt i hyppig bruk i matbutikken, på bussen og kafeen.

Men dette er ikke helsemyndighetenes råd i store deler av landet, og mange kommuner har heller ikke lokale råd om munnbindbruk, skriver VG.

— I en rekke kommuner er det ikke per i dag råd om munnbindbruk, og det er i tråd med vårt råd, sier Hanne-Merete Eriksen-Volle, seksjonsleder resistens- og infeksjonsforebygging i Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

— Ulempen blir større enn nytten

Jo mer smitten faller, jo mindre effekt har munnbind, mener overlege i FHI, Bjørn Gunnar Iversen.

— Da vil etter hvert ulempen ved munnbind bli større enn den antatte nytten. De enkelte kommunene beslutter når tiden er inne til å oppheve tiltaket, sier han til avisen.

Årsaken er at når andelen vaksinerte er høy og raskt økende, vil effekten av munnbindene avta fordi færre folk vil være smitteførende, og færre folk vil være mottakelige for smitte.

Powered by Labrador CMS