Lurer du deg unna piggdekkgebyret kan du i framtiden bli avslørt av ny teknologi. Illustrasjonsfoto: Pxhere.com
Lurer du deg unna piggdekkgebyret kan du i framtiden bli avslørt av ny teknologi. Illustrasjonsfoto: Pxhere.com

Lurer du deg unna piggdekkavgiften? Nå kan en ny sensor snart innhente deg

Det er et problem at mange Oslo-bilister kjører med piggdekk uten å betale piggdekkgebyr. Nå vil byrådet se på mulighetene for å få slutt på unnaluringen.

Publisert Sist oppdatert

Luftkvaliteten i Oslo blir stadig bedre, men et av problemene politikerne ikke har fått bukt med, er problemet med svevestøv fra veitrafikken. Nå etterlyser Høyres Per Trygve Hoff en sterkere satsing på kampen mot svevestøv.

— Både dette og det forrige byrådet har gjort mange gode tiltak for å minske luftforurensningen i byen. Det er likevel verdt å merke seg at byrådet satser sterkt på kampen for redusert av dieselbruk. Dette selv om enkelte undersøkelser viser at diesel kun er ansvarlig for tre prosent av de skadelige stoffene i svevestøvet. Asfaltstøv er fremdeles en viktig komponent, sier Hoff.

Teknologi framfor høyere gebyr

I sin reviderte plan for bedre luftkvalitet i Oslo, har byrådet lagt sterk vekt på viktigheten av å øke piggdekkgebyret for å forhindre spredning av svevestøv. Dette er et virkemiddel Hoff ikke er noen stor tilhenger av.

Per Trygve Hoff. Foto: Oslo Høyre
Per Trygve Hoff. Foto: Oslo Høyre

— Tall jeg har sett viser at så mange som mellom 40-50 prosent av bilistene ikke betaler piggdekkgebyret. Når så mange sniker seg unna gebyret, vil det selvsagt heller ikke være et effektivt virkemiddel å heve gebyret, som byrådet vil vurdere i sin ferske klimaplan. Rettferdige kontroller og enklere betalingsmuligheter kan i stedet bety mye, mener han.

Sensor kan avsløre piggdekksnikerne

Under bystyremøtet på onsdag lanserte Hoff også idéen om å ta i bruk ny og moderne norsk teknologi for å få bukt med piggdekksnikerne. Han ber nå byrådet se på muligheten for å ta i bruk en nyutviklet sensor, som med stor sikkerhet avslører de som kjører med piggdekk uten å betale.

Vegdirektoratet har tidligere avvist en søknad fra Oslo om innføringen av slik teknologi og vist til Datatilsynet. Direktør Bjørn Erik Thon opplyser at Datatilsynet nå er positiv til idéen og anbefaler at kommunen går i dialog med tilsynet for å ivareta bilistenes interesser.

Byråden positiv til ny teknlogi

— Det å bedre luftkvaliteten i byen står helt øverst på byrådets agenda. Vi ser gjerne på forslag om å ta i bruk ny teknologi for å gjøre arbeidet med bedre byluft lettere, sier byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg.

Hun vi likevel ikke love at byrådet går videre med innføring av sensoren Hoff ønsker.

— Vi er nødt til å se på dette i en litt større sammenheng og ikke bare knytte det til et spesifikt produkt. Jeg ønsker litt mer oversikt over hvilke hjelpemidler som finnes der ute før jeg tar stilling til hva vi eventuelt anskaffer, sier byråden.

— Kommunen må ikke bli en teknologisk sinke

Leder i samferdsels- og miljøkomitéen, Eirik Lae Solberg (H), er glad for at byråden signaliserer at hun er positiv til å ta i bruk ny teknologi for å få bukt med svevestøvproblemet.

— Det er veldig positivt at byråden ønsker å følge opp dette forslaget. Kommunen gjør lurt i å følge med i den teknologiske utviklingen, slik at vi ikke blir noen sinker på dette feltet, understreker han.