Sånn kan det bli seende ut hvis Økern Sentrums planer om handlegater, torg, boliger og næring blir en realitet. Illustrasjon: A-lab
Sånn kan det bli seende ut hvis Økern Sentrums planer om handlegater, torg, boliger og næring blir en realitet. Illustrasjon: A-lab

Planene om Norges største shoppingsenter på Økern begravd

Det nye shoppingsenteret på Økern, titulert Noor, skulle bestå av 163.000 kvadratmeter med butikker, badeland, kino, boliger, kultur og kontor. Et senter man ikke hadde sett maken til.

Publisert Sist oppdatert

Nå er planene skrinlagt. I stedet går man for en annen og enklere modell. Det kan bli handlegater, torg og 2000 boliger. Det faller i god jord hos bydelen som mener det er den beste løsningen for nærmiljøet.

Et planinitiativ er nå sendt til Plan- og bygningsetaten. I planinitiativet er det foreslått omtrentlig 2000 boliger og en cirka fordeling mellom bolig og næring på henholdsvis 55 og 45 prosent. Næring inkluderer da kontor-, hotell-, mat & drikke-, kultur-, aktivitet- og underholdningsarealer, ifølge Akers Avis Groruddalen.

Vil involvere naboene

– Det er nå 13 år siden vi kjøpte eiendommen, og siden da har politikken og planene for Oslo forandret seg mye. Steen & Strøm og Storebrand ønsker nå å oppdatere planene for Økern i henhold til Oslos plan om å bli en grønnere, varmere og mer nyskapende by. Økern skal endres fra dagens industriområde til et urbant, bærekraftig og levende bysentrum med torg, parker og gode møteplasser, sier Thomas Holth, prosjektdirektør i Økern Sentrum ANS, til Akers Avis Groruddalen.

Slik så arkitektene for seg det nye shoppingssenteret på Økern - Noor. Illustrasjon: Benoy
Slik så arkitektene for seg det nye shoppingssenteret på Økern - Noor. Illustrasjon: Benoy

Han sier de vil legge stor vekt på å inkludere naboer i prosessen med å skape «bysentrumet området trenger». – Offentlige møteplasser og servicetilbud vil bli basert på nabolagets behov og en god medvirkningsprosess.

Blir ikke badeland

Leder av bydelsutvalget i Bydel Bjerke, Bjørn Arvid Lundberg (Ap), har forståelse for at Økern Sentrum går vekk fra det opprinnelige kjøpesentret til handlegater og torg.

– Slike kjøpesentre har man sluttet å bygge i Europa, fordi handlemønstret vårt har endret seg og bidratt til at vi handler mer og mer på Internett. Dessuten er det ikke støyvennlig for nærmiljøet med et gedigent kjøpesenter. Da er handlegater med gode uteområder en bedre løsning, sier Lundberg til Akers Avis Groruddalen.

I planene for det skrinlagte kjøpesentret fant man også et badeland, men også det er lagt dødt. Grunnen skal være kommunens planer for det nye Tøyenbadet.

– Gode nyheter

– Dette er veldig gode nyheter for hele Oslo, og spesielt for dem som bor i området. Jeg er glad for at utbyggerne har tatt signalene om at den bilbaserte byutviklingens tid er forbi! sier byråd for byutvikling, Hanna Marcussen.

– Det siste Oslo trenger er et stort bilbasert kjøpesenter og flere parkeringsplasser. Miljøpartiet De Grønne og byrådet mener at det er mye bedre med trivelige handlegater og torg. Da får vi en mer levende bydel med byliv, noe som er bra for både innbyggerne og det lokale næringslivet.