Innehaver Bjørg Svenøe og medarbeider Frederik Strømme Legernæs.

Sol Cigar ved Slottsparken har tjent på korona og stengte grenser

Sol Cigar Co., tobakksbutikken og grossisten som startet i 1911, har overlevd to kriger, flere økonomiske internasjonale nedgangstider og tobakksforbud. Koronakrisen har gitt økt fokus på helse og smittevern, men butikken har holdt åpent og faktisk økt omsetning i perioden med korona.

Publisert

Omsetningen har økt betydelig etter at grensehandelen ble stanset.

– Det har gått veldig bra med salg av sigarer. Folk har vært hjemme, hatt mer tid og kosa seg. Noen har pussa opp og noen har hatt barnehage og hjemmekontor i stua. Folk blir jo kanskje litt rare av å være hjemme, så hva annet kan du gjøre enn å unne deg litt kos? fleiper Bjørg Svenøe, daglig leder og eier.

Sol cigar ligger i Henrik Ibsens gate, ved Slottsparken.

Selger nytelse

– Vi selger jo nytelsesprodukter, fortsetter Svenøe og forteller at de ikke har hatt noen permitterte, men har kjent på tiltakene for å sørge for friske ansatte og drift i perioden.

– Vi har vært strenge. To av våre medarbeidere har vært i barselpermisjon, en hadde barn hjemme, en i karantene, så det var ikke mange ansatte å ta av i en periode. Har noen hostet litt, måtte de holde seg hjemme, sier Svenøe.

Krisen ingen så komme

PS: Serien om varehandelen og krisen ingen så komme, er laget i samarbeid med Oslo handelsstands forening.

Bjørg er eldst blant kollegaene i butikken med sine 75 år og er den eneste som har jobbet fullt i hele perioden.

– Vi hadde nok måttet stenge, hadde ikke jeg kunnet jobbet her hver dag, sier hun.

Finner teorier som passer dem

Det virker ikke som om kundene hos Sol Cigar Co. ser på seg selv som en del av risikogruppen. Tvert imot, virker det som mange tenker motsatt.

– De fleste kundene bruker nok de teoriene som passer dem selv, sier Svenøe.

Piper hos Sol cigar.

– Det er flere som har hørt om han professoren i Frankrike som sier at nikotin holder koronaen vekke, sier Svenøe (professor Jean-François Delfraissy, den franske regjeringens sjefepidemiolog i koronakrisen, sa i et intervju den 10. april, at majoriteten av de alvorlige tilfellene ikke kan relateres til røyking.)

Stengte grenser gir mer handel

– Her selges det sigarer og piper som ikke inhaleres. Det er viktig å bemerke seg. Tunge røykere, som blant annet har fått utviklet kols pga. av sigaretter, er ofte opptatt av pris. De kjøper dette så billig som mulig og går dermed ikke til en spesialbutikk som oss. Vi har en helt annen type varer, nemlig hyggesegmentet her hos oss, utdyper Svenøe.

Rett etter nedstengningen av Norge stengte også grensene, og med det grensehandelen og tax-free-handelen.

– Nå ser vi hva svenskehandelen gjør og tax-freebutikkene utgjør i omsetningstap for oss, sier Svenøe.

Kundene som dro over grensa eller kjøpte inn i store kvanta fra tax-free, har nå handlet lokalt. Det merkes godt hos den lille butikken ved Slottsparken hvor det har vært kunder i butikken jevnt og trutt.

Pris ikke så viktig

– Kundene er mer spredt utover dagen. Ingen hamstring, men folk har kjøpt litt mer når de først tar turen innom, nevner Frederik Strømme Legernæs, som er en av medarbeiderne i butikken.

Bedriften importerer og distribuerer til kunder over hele landet.

– Jeg tror det er flere enn oss som har merka svenskehandelens fravær i denne perioden, sier Legernæs. Vi er jo en grossist og våre angro-kunder har også kjøpt inn mer.

– I Østfold, blant annet, har de plutselig begynt å røyke, fleiper han.

Tilgjengelighet viktigere enn pris

– Denne perioden har gitt oss gode erfaringer i forhold til prissensitivitet og hvordan andre selger tobakksvarer. Vi har opplevd at kundene ikke er så prissensitive som vi trodde. Det handler nok om at rimelige varere på for eksempel tax-free har vært svært tilgjengelig. Nå som de har stengt og muligheten ikke er der, så er ikke prisen så viktig allikevel, konkluderer Legernæs.

Korona – vekker for grensehandelen

Bjørg Svenøe har arbeidet mot grensehandel og urettferdige avgifter i over 40 år.

Sigarer og røyekvarer.

– I Norge er det grense-lekkasjer overalt. Det er ikke bare i Østfold, men langs hele grensen nordover. Vi er jo ett langt tynt langstrakt land som legger opp til handel over grensen. Det er satt opp ferger og tax-free handel på flyplassene ved både ankomst og avreise, som gjør det svært enkelt og tilgjengelig å handle ut fra våre grenser, sier Svenøe.

– Myndighetene jobber for monopolistene, noe som jeg synes er en svært gal tenkning. Vi trenger mangfoldet, fortsetter Svenøe.

Legernæs er også opptatt av at det er mye administrativt arbeid knyttet til tobakk-salget.

Frederik Strømme Legernæs betjener kundene i butikken.

– Hver ny regulering og lov som kommer gjør det vanskeligere for oss små. Her har de store selskapene et helt annet apparat med lobbyister og advokater som kan jobbe med slike saker. Vi må få dette til selv, sier han.

Har fått nye kunder

– Myndighetene har heldigvis vært litt lydhøre for vår sak. For eksempel i forhold til at all tobakk må ha disse grønne pakkene. Det fikk sigarer unntak for, men det er fortsatt en sak vi må kjempe for.

De siste ukene har kommentarene om hvor billig det er i Sverige eller Spania, blitt stadig mer sjelden.

– Normalt får vi slike kommentarer i ett sett og det har vi heldigvis merket mindre av i det siste. Kanskje kundene har snudd litt, sier Svenøe håpefullt.

– Det er alltid litt vanskelig å bryte folks vaner, så det blir veldig spennende å se om vi kan beholde de nye kundene vi har fått nå. Forhåpentligvis opplever de at det faktisk har vært ganske hyggelig å gå til Sol, avslutter Svenøe.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS