Nils E. Sørgaard ivaretar arven etter avdøde Ragnar Navestad.

Nils viderefører driften av Sagene bokstue, et skattkammer med i alt 30.000 bøker

Det litterære skattkammeret som den avdøde bruktbokhandleren Ragnar Navestad etterlot seg har nå åpnet igjen, til glede for bokelskere og litteraturinteresserte i et stille nabolag på Sagene.

Publisert

Det er ikke hver dag en bokarv blir ivaretatt, og et lavmælt litterært liv blir ført videre, slik Nils Eilert Sørgaard (67) nå har sørget for.

— Jeg har brukt mye tid på å rydde og sortere etter at jeg overtok driften fra nyttår. Etter påske, den siste måneden, har jeg fått såpass oversikt og orden at jeg har kunne holde åpent hver dag, forteller Nils Eilert, der han sitter gjemt mellom bokhyllene i Sagene bokstue.

Litterært liv i en gate på Bjølsen

For mange i bydelen er Sagene bokstue en institusjon og en høyt verdsatt litterær oase. I Sandefjordgata, Mogata og gatene rundt, der antikvariatet ligger, bor det mange som bryr seg om nærmiljøet.

Det så mørkt ut da Ragnar Navestad døde i august i fjor, 74 år gammel. Da hadde han i elleve år, fra 2009, drevet med salg og kjøp av bruktbøker, plater og annet i lokalene til Sandefjordgata borettslag.

Da antikvar Ragnar Navestad døde i august i fjor var det mange som visste og viste hvor mye bokhandleren med alle bruktbøkene betydde i nabolaget og bydelen.

— Mange har kommet innom og uttrykt stor glede over at Sagene bokstue har åpnet igjen, forteller Sørgaard, da VårtOslo besøker butikken.

Bidrag fra interessert borettslag

— Flere var interessert i å få i gang driften. Butikken ble stengt midt i koronaens tid, og antikvarer har vært innom for å vurdere den omfattende boksamlingen. Så har det endt med at jeg har overtatt, etter at familien til Ragnar ga beskjed om at de ikke ville overta, og bokhandelen tilfalt borettslaget. Nå er det bestemt at butikken skal forbli her.

Sørgaard har pendlet til høyskolen i Telemark i Bø i årevis, som høyskolelektor i samfunnsøkonomi. Men han har hatt leiligheten sin her på Sagene i alle år.

— Jeg hadde tenkt å holde på som høyskoledosent til jeg ble 70, men så kom koronaen, og det ble tungvint å fortsette med lærergjerningen og undervisning, sier Sørgaard.

I stedet for å fortsette har han valgt å gå inn i pensjonisttilværelsen som antikvar, for å ivareta arven og livsverket etter Ragnar Navestad.

Ragnar drev butikken sin til glede for mange i nabolaget, både som bokhandel og sosialt samlingssted, til tross for at han selv sleit med sykdom.

— Det har tatt vinter og vår å få oversikt og orden på bokstablene og hyller fra gulv til tak, fulle av bøker i alle kategorier, forteller Nils E. Sørgaard, som nå har ryddet seg på plass bak det lille skrivebordet, der han tilbringer mange timer så og si hver dag.

Tretti tusen titler, minst

Hver dag hele uka kunne folk komme til butikken med bokskattene, få tips og diskutere bøker i alle sjangre, slå av en prat, delta i en litterær diskusjon og selv fortelle eller bli fortalt anekdoter og historier om smått og stort i livet, og hva som kommer etterpå.

Ryktene kunne fortelle at det beskjedne lokalet huset mer enn 50.000 bøker, alle sammen nøye plukket ut og spart på av den folkekjære bokvennen Ragnar Navestad.

Sagene bokstue - et litterært skattkammer for bokinteresserte, gjenoppstått takket være en entusiast. — Jeg har alltid samlet bøker og liker å tråle loppemarkeder, som jeg har gjort i 25 år, sier den nye innehaveren, Nils Eilert Sørgaard.

— Antall bøker er nok noe overdrevet, men jeg anslår at det i butikken og på lageret er samlet om lag 30.000 bind. Vi hadde en slags vareopptelling da jeg tok over. Ragnar levde utvilsomt for bøkene sine. Han var en samler av rang, Ragnar, sier Sørgaard.

Sagene bokstue etablerer etter hvert og på nytt en egen nettbutikk under navnet Bok på nett.

— Dette bokprosjektet er ikke noe jeg gjør av økonomiske grunner. Men jeg håper jo selvsagt på og tror på at det skal skape overskudd, i all forstand, i tillegg til å være en hobby og lidenskap. Eller kanskje nettopp derfor, avslutter den nye bokhandleren fra Bjølsen.

Powered by Labrador CMS