– Badet rehabiliteres med sikte på åpning for svømmeundervisning ved skolestart i 2020, sier eier Hans Kristian Lundblad. Foto: Anne-Sophie Ofrim / Wikipedia

– Sagene Bad åpner trolig igjen! Om ikke lenge

Sagene bad kan omsider igjen få vann i bassenget fra skolestart i 2020, etter å ha vært stengt og tørrlagt, men ikke desto mindre skapt bølger i tjue år.

Publisert

Sagene Bad åpner igjen. Arbeidet med å oppgradere og rehabilitere Sagene Bad er i gang. Bygningen og badet skal etter planen stå klart for skolesvømming fra august/september i 2020, sier Hans Kristian Lundblad, daglig leder i Sagene Utvikling AS, eieren av den ærverdige og fredede bygningen.

Stengt i 20 år

Sagene bad

  • Badet ligger i Sandakerveien i bydel Sagene.
  • Bygningen er oppført 1900 i senhistorismestil. Arkitekt var Hagbarth Martin Schytte-Berg.
  • Oslos nest eldste offentlige bad, kun Bislett bad er eldre.
  • Bygningen ble fredet i 1996 og stengt i 2000.

Sagene Utvikling kjøpte Sagene Bad 2015, og har det siste året hatt dialog og forhandlet med Oslo kommune om bruken av bygget. Badet ble brått stengt etter siste skoledag i juni 2000. Nå later det altså til at Sagene Utvikling i konstruktive forhandlingsrunder med kommunen endelig kan føre fram til en løsning.

Bassenget i Sagene folkebad. Bildet antagelig tatt da svømmehallen var ferdigstilt i 1926. Foto: Eyjolfsson / Oslo byarkiv

Forut for dette, og gjennom 15 år, har det vært en fastlåst og uavklart situasjon rundt skjebnen til Sagene Bad. Tidligere eiere har ikke klart å komme til en ordning. Selskapet Bjarkø Eiendom kjøpte eiendommen i 2006, tre år etter at kommunen ville privatisere, og la badet ut for salg.

Den daværende eieren ville videreselge i 2013, etter at gjentatte forsøk på å få til en løsning strandet. Nå ser oddsene bedre ut for å finne en løsning.

Sagene bad før 1924. Foto: Anders Beer Wilse / Oslo byarkiv

Avtale i havn

– Vi har god framdrift. Siste tilbakemelding fra kommunen er at leieavtalen kan være på plass om kort tid, opplyser Lundblad, som understreker at de gjenstående punktene før avtalen er i havn ikke dreier seg om uenighet, men om praktiske forhold rundt gjennomføring av prosjektet og rehabiliteringen av badet.

Det bekrefter også Oslo kommune. Fungerende avdelingsdirektør Bjørg Novang i utdanningetaten, avdeling for badeanlegg har, på vegne av byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap, ansvar for saken.

– Ja, jeg kan bekrefte at vi regner med å få på plass avtalen med eier av Sagene Bad med det første og innen jul. Da kan badet, i tråd med eiers plan, gjenåpnes til skolebruk ved inngangen til neste skoleår, sier Novang.

Sagene bad 2013. Situasjonen var fastlåst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hun vil ikke si noe om de økonomiske vilkårene i avtalen, før den er signert. Kommunen har, siden Sagene Bad ble solgt til private eiere, hatt førsterett til en eventuell driftsavtale for bruk av den gamle badebygningen.

Pusser opp

Det har gjennom årene vært stor uenighet og mye strid og misnøye rundt kommunens salg av Sagene Bad til private og rundt leieprisene og kostnadene ved ny drift i privat regi. Dette har til nå gjort det vanskelig å komme til en løsning og avtale for fremtidig bruk av badet.

Bygningen ble fredet i 1996, både eksteriør og interiør, og eieren har derfor svært begrenset handlingsrom for bruk av eiendommen.

– Badet rehabiliteres frem mot det vi nå altså tar sikte på blir åpningstidspunkt for svømmeundervisning ved skolestart i 2020.  Alle tiltak skjer i nært samarbeid med Byantikvaren. Mens rehabiliteringen pågår jobber vi også med løsninger for annen og øvrig bruk av badeanlegget, uten at jeg vil spekulere i hva det eventuelt kan komme til å innebære. Første mål nå er å få gjenåpnet badet for skolebarn, sier Lundblad.

Sagene bad i sort-hvitt
Sagene bad i sort-hvitt
Sagene bad i sort-hvitt
Sagene bad i sort-hvitt
Sagene bad i sort-hvitt
Powered by Labrador CMS