I oktober åpnet trikkeholdeplassen Middelalderparken i Bispegata.

Om kort tid vil staselige nye Bispegata i Gamlebyen fylles med folk og kollektivtrafikk

Bispegata forener sentrum og Gamlebyen. Snart er den nye kollektivstrekningen ferdigstilt. – Hele området rundt Middelalderparken blir en fin ny del av byen, sier prosjektleder Jessica.

Publisert

I begynnelsen av 2019 ble Bispegata stengt helt for biltrafikk, og anleggsarbeidet startet. Siden den gang har området mellom Bjørvika og Gamlebyen vært gravd opp. I løpet av mai blir Bispegata klar.

Nå har Bispegata fått ny trikketrasé, universelt utformede holdeplasser, granittbelagte fortau og sykkelfelt i begge retninger. I tillegg skal Oslo torg etableres i krysset mellom Bispegata og Oslo gate.

Arbeidet med asfalt-toppdekket og påfølgende veimerking gjenstår.

I oktober begynte trikken å gå gjennom Bispegata. Da åpnet også holdeplassen Middelalderparken.

– Om noen år vil Bjørvika se helt annerledes ut. Hele området rundt Middelalderparken blir en fin ny del av Oslo, sier Jessica Bergstrand, prosjektleder i bymiljøetaten til Byplan Oslo. Hun har fulgt prosjektet i Bispegata siden oppstart.

– Vi håper at nye Bispegata vil løfte fram området. Både Gamlebyen og fortidsminnene fra middelalderen fortjener det, sier bymiljøetatens prosjektleder Jessica Bergstrand.

Middelalderparken vokser

Selv om Bispegata snart er ferdig, er det fremdeles anleggsarbeid i området. Bane NOR fortsetter sitt arbeid med Follobanen. Den nye Follobanen mellom Oslo og Ski skal gå under Middelalderparken.

Også Middelalderparken skal fornyes. Parken skal ryddes for parkering og bygg, og med jernbanespor under bakken blir grøntområdet til parken nær dobbelt så stort. Flere landskapsarkitekter har deltatt i konkurranse om parkens utforming.

Den røde streken på kartet viser hvor byggearbeidene har foregått i Bispegata.

Fant tre skjeletter

Siden prosjektet med det nye trikkesporet graver i et område med historisk verdi gjøres gravearbeidet i samarbeid med arkeologiske myndigheter.

Under arbeidet fant arkeologene en enorm skje. Den er trolig brukt til å spa mel eller andre kornsorter som ble fraktet inn i store sekker eller tønner fra båtene som lå til havn like i nærheten.

Her graver arkeologene Solfrid Granum og Tone Bergland et av tre skjeletter som kan stamme fra en massegrav.

Tidligere har arkeologer funnet mange ulike trehus, steinkjellere og flere ulike gravplasser. I fjor ble det til og med funnet tre skjeletter som kan stamme fra 1100-tallet. Arkeologene mistenker at det kan være en massegrav fra borgerkrigen med birkebeinerne.

Powered by Labrador CMS