Leder for BirdLife Oslo og Akershus, Håkan Billing har interessert seg for fugler siden han var 13 år. Det han ikke vet om fugler, det vet ikke fuglene heller.

Fuglebestanden i Europa stuper. - Men urbane oslofugler klarer seg ganske bra, forteller Håkan

En runde i Botanisk hage midtvinters ga 22 fuglearter som observert. Byfuglene er hjemmekjære og lever urbant fra de klekkes til de dør. — Mange forskjellige trær gir plass til mange fuglearter, sier Håkan Billing.

Publisert

Håkan Billing er leder for BirdLife Oslo og Akershus, det som tidligere het Norsk Ornitologisk forening.

VårtOslo møter Håkan i Botanisk hage på Tøyen en mandag i januar. Bakken er snødekt, himmelen er lys grå og høy. En trekk fra nord sørger for å holde temperaturen et par grader under null.

Botanisk hage er full av fugleliv

Det er ikke forhold for å se stort andre fugler enn kråke, skjære, due og gråspurv, tenker vi. Og tar feil.

— Det er mange forskjellige trær her. Variasjon i vegetasjonen gir plass til mange forskjellige fuglearter her, selv på vinteren, sier Håkan Billing.

Med falkeblikk og hørsel som en ungrev var det ikke mange fugler som unngikk Håkan Billings oppmerksomhet

Utstyrt med kikkert, og med sansene med seg, skal han snart vise at Botanisk hage er full av liv denne dagen.

Mer enn 120 fuglearter er kartlagt i Oslo. På vinteren er færre arter på plass, men også nye kommer som vintergjester.

Lær litt om fugler, og du opplever mye mer

Flere av disse treffer vi på under vandringen i Botanisk hage. Har du øynene og ørene med deg opplever du mye mer.

— Hvert år de siste 16 eller 17 årene har vi arrangert fuglesangkurs for nybegynnere. Det er kurs hvor du får lære å skille de forskjellige fuglenes sang. Kursene blir ledet av Helge Kvam. Kurset starter nå i januar, og blir holdt innendørs, forteller Håkan Billing.

På våren blir det en ekskursjon ute et sted i byen. Da kan deltagerne få testet kunnskapene sine.

— Vi vet at folk som har gått på kurs hos oss, har fått mye igjen for det. En deltager skrev til oss og fortalte at kunnskapen han hadde fått åpnet for en helt ny verden av opplevelser, sier Håkan.

Selve symbolet på byfuglene, gråspurven sliter med rekrutteringen. I Oslo klarer de seg imidlertid bedre enn mange andre steder

40 prosent av alle hekkende fuglearter i Norge er utrydningstruet, og har havnet på den triste røde lista.

Blant de fuglene som har hatt en betydelig og brå nedgang i bestanden de siste årene er byens mest kjente karakterfugl, gråspurven.

— Nei til velfrisert plen, ja til busk og kratt

— Det står bedre til med fugler i urbane strøk, enn de som lever ute i skogen. Det urbane miljøet har ikke forandret seg så mye. I byen er det fugler som legger redet på bakken som sliter, forklarer Håkan.

— Hunder, katter og rotter røver reirene deres. Dessuten er det en tradisjon med velfriserte plener i parkene. Det er ikke det fuglene trenger. Vi i BirdLife er ofte på myndighetene om å få mer busk og kratt i parkene, sier lederen for BirdLife Oslo og Akershus.

Ei street-smart bykråke vet hvor barnehagebarna kaster fra seg matpakka, og leter der. Byfugler lever separate liv fra artsfrender i skogen og på bondelandet.

Billing forteller ar fugler av samme art, men hjemmehørende i forskjellig miljø lever forskjellige liv. Ei bykråke på Tøyen lever et liv forskjellig fra ei bondekråke på Romerike.

Måkene som hekker på verandaer i byen er ikke miljøflyktninger fra Oslofjorden, mener Billing. Det er fugler som lever et urbant liv hele livet.

— Tar en sjanse i byen

— Kjøttmeiser ute i skogen, og i byen synger jo også forskjellig, selv om det er samme art, forteller han.

Senhøstes kommer sidensvansen til byen for å hive innpå med frukt, bær og frø. En vintergjest fra tundraen i nord

En vinterlig botanisk hage skulle vise seg å inneholde en rekke fugler vi ikke regner som byfugler. Bjerkefink, kjernebiter, stjertmeis og grankorsnebb var eksempler på det.

— Det er ikke alle fugler vi regner som trekkfugler som forlater landet. Av arter som rødstrupe og svarttrost overvintrer en del eksemplarer i byene. Her er det lettere å finne mat, og det er bittelitt varmere, sier Håkan.

Se de fine fuglekikkeplassene i byen vår

— Du finner ikke disse artene i skogen nå på vinteren, sier Billing. Disse fuglene tar en sjanse på at vinteren ikke blir for streng, og at de finner mat hele vinteren. Gevinsten om de klarer seg til våren, er at de kommer først på plass på hekkeplassene, og får velge det beste reviret. Fugler som trekker sørover tar jo også en sjanse, fortsetter han.

Håkan Billings observasjonsrapport inneholdt til slutt hele 22 arter

Den fine bjørkefinken er også på besøk på Tøyen i vinter. Som mange av de andre småfuglene om vinteren holder de seg i flokk og forsyner seg av frø fra fôrautomatene som er satt ut i Botanisk hage.

Ellers i året holder bjørkefinken seg i fjelltraktene. Billings observasjonsrapport fra turen i Botanisk Hage inneholdt til sutt imponerende 22 fuglearter.

Da er det litt trist å tenke på at de aller fleste folka som gikk gjennom parken på samme tid, stort sett gikk glipp av alt det her.

I tillegg til i Botanisk hage finner du gode fuglelokalteter i Oslo ved Østensjøvannet, Frognerparken, Ekeberg, Slottsparken, Vår Frelsers gravlund, Akershus festning, samt langs byens mange vassdrag der vegetasjonen ikke har blitt fjernet.

Powered by Labrador CMS