Bingo-Oslo

Bingo foregår på skjerm og via nettet. Det er lenge siden bingospillere var utstyrt med tusj og bonger. Via Norsk Tipping kan du spille bingo hvor som helst via mobilen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Bingo foregår på skjerm og via nettet. Det er lenge siden bingospillere var utstyrt med tusj og bonger. Via Norsk Tipping kan du spille bingo hvor som helst via mobilen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bingohall-eiere i Oslo sier de ikke tjener penger: – Norsk Tipping og utenlandske aktører tar profitten

� Når utenlandske aktører betaler 750 millioner kroner for tv-reklame, så må man jo regne med at omsetningen er betydelig høyere, mener Rune Steffens i OK Bingo.

Publisert Sist oppdatert

I bingo-rundturen min er det på tide å snakke med noen av de store bingoselskapene i Oslo.

Når jeg snakker med Oslos eldste bingo-driver Egil Hesland, får jeg nesten større sympati for den ”stakkars” driveren en de spilleavhengige, som trolig forsvant ned i bingodragsuget. Og ja, jeg vet det er noen som gjorde det.

Oslo-bingoen

Oslo-bingoen

Ethvert nabolag, sin egen bingo. Men hva skjer på bingoen, hvem går dit og hvordan står det til der? I serien Bingo-Oslo, tar Hans Bastian Borg pulsen på byens aksepterte gamblinglokaler. Serien er støttet av Fritt Ord.

bingo

— Politimann anbefalte bingo

Egil Hesland startet bingo i Oslo for 50 år siden, og man kan lure på hvor mye kaffe og kringle som har gått med i den tiden. Og jeg lurer på når han får egen byste ved inngangen til bingoen i Thorvald Meyersgate.

Jeg er på høyttalertelefon med Egil når han forteller at en politimann anbefalte ham å sette i gang med bingo istedenfor lynlotteri-geskjeften han drev for 50 år siden. Han fremstår som en mann som er i bransjen av sentimentale grunner, og som kamphane for de 600 foreningene som nyter godt av bingodriften hans.

Bingo i 1969 var annerledes enn i dag. Folk i alle aldre sitter med brett og grønne plast-brikker som man dekker de tallene med som blir ropt opp. Kaffe og røyk hører med.<br />Foto: NTB / Scanpix
Bingo i 1969 var annerledes enn i dag. Folk i alle aldre sitter med brett og grønne plast-brikker som man dekker de tallene med som blir ropt opp. Kaffe og røyk hører med.
Foto: NTB / Scanpix

Men omsetningen har gått ned og det er nettbingo som får skylda for dette. En ting er Norsk Tipping, en annen ting er de spillselskapene som opererer fra utlandet, det er nok der publikum er.

— Kjøper tv-reklame for 750 millioner

Rune Steffens, daglig leder i en annen bingokjede - OK Bingodrift, mener også at mye av bingospillingen har gått til selskaper registrert i utlandet.

— De oppgir jo ikke omsetningstall, sier Steffens.

— Men når de kan kjøpe reklame på tv til en sum av cirka 750 millioner kroner, så må man jo regne med at omsetningen er betydelig høyere, mener bingodriveren.

OK Bingo er en av de store aktørene i det norske markedet. Men hevder de ikke tjener penger fordi Norsk Tipping og utenlandske spillselskaper stikker av med profitten. Foto: OK Bingo
OK Bingo er en av de store aktørene i det norske markedet. Men hevder de ikke tjener penger fordi Norsk Tipping og utenlandske spillselskaper stikker av med profitten. Foto: OK Bingo

Rundt 2012 hadde bingoene egne automater, men disse forsvant i den statlige spillreformen og ble erstattet med spillemaskiner fra Norsk Tipping. Reduksjonen av inntekter var på 30-40 prosent for de norske bingoselskapene, anslår Egil Hesland.

Hesland er flink til å poengtere at dette jo går direkte utover foreningene han representerer og nevner ikke egen lommebok.

Bingospill hjemmefra

Hesland mener det ikke er penger i bingo i dag. Han tror at etter at han har betalt foreningene så kommer han jo ut i minus. Men i likhet med de lykkesøkende, bingsospillende kundene, håper han at det negative snur til det positive. Og at bingo blir populært igjen.

I dag er ulike bingohaller koblet sammen via datalink, et slags lukket nettverk. Dermed blir det flere spillere. Og høyere gevinster, sier bingo-driverne. Foto: Hans Bastian Borg
I dag er ulike bingohaller koblet sammen via datalink, et slags lukket nettverk. Dermed blir det flere spillere. Og høyere gevinster, sier bingo-driverne. Foto: Hans Bastian Borg

Bingoen i dag spiller i såkalt link. Driverne setter opp bingoene i datalink med andre bingoer. Da kan man ha større premier fordi omsetningen også blir større. Men jeg kan ikke tro at bingoeiere gjør dette av veldedighet.

— OK Bingo arbeider med å få frem plattformer som gjør at du også kan sitte hjemme og spille med favorittbingoen din, forteller Rune Steffens.

Norsk Tipping har bingo på nett

Etter tre henvendelser til Norsk Tipping får jeg til slutt svar på spørsmål vedrørende den statlige spillgigantens bingosatsning. Ikke bare har de monopol på automater i bingohallene, men de er også en direkte konkurrent via nettbingo.

Jackpot er alle lidenskapelige bingospillere drøm. Nå vil bingodrivere i Oslo også at folk skal kunne spille på deres bing hjemmefra, via nettet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Jackpot er alle lidenskapelige bingospillere drøm. Nå vil bingodrivere i Oslo også at folk skal kunne spille på deres bing hjemmefra, via nettet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bingoria heter Norsk Tippings deres nettversjon. Bingoria hadde i 2015 og 2016 et oppsving da de til og med fikk inn en mobilversjon. Nå vet jeg hva folk glor i på trikken, Bingo!

Men av konkurransemessige hensyn vil ikke Norsk tipping publisere de konkrete tallene for Bingoria. Samtidig er Norsk Tipping er flinke til å fronte at reguleringen av markedet har fungert. Dette begrunner det statlige spillselskapet med at henvendelser til hjelpelinjen for spilleavhengige sank betydelig. Og at reformen hentes frem av spillemyndigheter over hele verden.

Bingodrapet på Adamstuen

Men Norsk Tipping har i hvert fall grenser for hvor mye du kan tape, det har ikke bingohallene.

Jeg konfronterer Egil Hesland med de faktum at du i bingohallene kan spille på flere maskiner og svaret er at dette ikke er lov. Gjør du det så bryter du som kunde loven. Jeg har sittet på bingoer hvor dette lovbruddet fungerer i all åpenhet.

Egil Hesland sier at da skal bingoverten si fra at dette ikke er lov. Jeg tror ikke det fungerer helt slik. På en av bingoene jeg var, riktignok ikke drevet av Hesland, så orienterte jo bingovertinna meg om at folk spillte på flere automater.

Rune Steffens og OK Bingo er driver av hallen der Inger Sund hadde vært før hun ble drept i sitt eget hjem i oktober 2002 . Denne fredagen dro 69 år gamle Sund jackpot på Møllergata Bingo.

30.000 kroner i foret var mye penger, så hun unte seg en taxi hjem til Adamstuen. Politiet mener at den benskjøre 69-åringen kjempet for livet da hun ble drept av to menn denne oktoberkvelden.

Kan gambling bli mindre kynisk?

Men OK Bingo har ikke merket noe nedgang etter drapet, og i dag er alle deres bingohaller video-overvåket.

— Du gjør dine egne valg her i livet, sier Hesland.

— Om det er bingo, restaurantbesøk eller puben.

Det siste har jeg faktisk reflektert litt over. På pubene jeg går er det vel en lav terskel på å få en dram til, men så er det vel en øvregrense her. Hvor mange penger kan du tylle i deg før du blir nekta servering eller ikke klarer å gå hjem?

Bingoen er litt som en ulv i fåreklær. Den fremstår som et sosialt sted og en kaffeklubb. Men kommer du inn i bingoverden er den ikke like harmløs. Når jeg snakket med Egil Hesland og Rune Steffens synes jeg nærmest litt synd på dem, og ja nettbingoen til både Norsk tipping og utenlandske leverandører er langt mer kyniske.

Gambling har kommet for å bli. Men hvordan kan man gjøre det mer skånnsomt? Politikere snakker om dette år ut og år inn, men det er akkurat som med boligpolitikken for de unge. Problemet har vært der i alle år, og det finnes ikke en politiker som har klart å gjøre annet en det de er gode på. Store ord og fleskesvor.

Les mer om Bingo-Oslo.