Tre barn leser bøker på biblioteket.
Nå kommer det et nytt Biblo for barn i Holmlia. Denne barnesatsingen har virkelig nådd frem til mange barn.

Oslo satser stort på biblioteket. Vil bygge åtte nye lokalbibliotek. Se hvor

– Når man prioriterer høy kvalitet i biblioteket er det også flere som besøker det. Ikke minst har vi skapt et helt nytt bibliotek for barn, Biblo, som har vært en kjempesuksess, skryter Raymond Johansen (AP). Her kommer det nye biblioteker.

Publisert

Byrådet foreslår i bibliotekplan for 2023-2026 at Oslo skal få åtte nye lokalbibliotek, og en rekke andre satsinger for å styrke biblioteket sin rolle i å utjevne sosial ulikhet i Oslo.

– Biblioteket er et av de mest effektive verktøyene for å utjevne sosial ulikhet. Derfor har vi prioritert biblioteket så høyt siden vi tok over styringa. Nå trapper vi opp satsinga med åtte nye lokalbibliotek, flere Biblo, og utvida tilbud til barn og unge, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Siden 2015 har besøkstallene i Deichman økt fra 2,1 millioner til 4,5 millioner. Bare i fjor registrerte nesten 50 000 nye lånere seg hos Deichman.

Deichman Bjørvika, inne
Hovedbiblioteket i Bjørvika er kåret til verdens beste.

En kjempesuksess

– Når man prioriterer høy kvalitet i biblioteket er det også flere som besøker det. Vi har åpnet et nytt hovedbibliotek som er kåret til verdens beste. Vi har rustet opp lokalbibliotekene og gjort dem meråpne, slik at folk kan låse seg inn utenfor åpningstida. Og vi har skapt et helt nytt bibliotek for barn, Biblo, som har vært en kjempesuksess, sier Johansen i en pressemelding.

Deichman er et av byens mest populære kulturtilbud og har en svært mangfoldig brukergruppe. Det er en møteplass for ulike mennesker, og et sted der folk har lik og gratis tilgang på kunnskap og ressurser.

kulturbyråd Omar Samy Gamal
– Oslo er en by med stor ulikhet og mange som bor trangt, sier kulturbyråd Omar Samy Gamal. Nå vil han satse på biblioteket som møtested.

– Mange bor trangt

– På lokalbiblioteket møter man naboen, gjør lekser eller ramler innom et kulturarrangement eller en viktig debatt. Oslo er en by med stor ulikhet og mange som bor trangt. Ikke alle har plass og ro hjemme til å gjøre lekser, lese bok eller bare prate ordentlig med en kompis. Etter at vi har satset over mange år, ser vi at biblioteket har blitt et sånt sted for mange, sier Omar Samy Gamal, byråd for kultur, idrett og frivillighet (SV).

– Men vi er ikke i mål. Vi foreslår at Oslo får åtte nye lokalbibliotek. Vi skal nå ut til enda flere enn før, sier han.

Nye lokalbibliotek

  • Holmlia: Nytt bibliotek med biblo åpner høsten 2023.
  • Mortensrud: Stort permanent bibliotek kommer. Her er det midlertidig bibliotek på plass.
  • Adamstuen: Nytt bibliotektilbud på Veterinærhøyskolen. Utvidet sommerbibliotek på St. Hanshaugen i mellomtiden.
  • Romsås: Nytt permanent bibliotek på Romsås senter. Her er det midlertidig bibliotek i dag.
  • Hoff: Nytt bibliotek i byggeprosjekt på Hoff.
  • Grorud: Nytt og større lokalbibliotek på Grorud senter.
  • Linderud: Permanent og større bibliotek på Linderud senter. Her er det midlertidig bibliotek i dag.
  • Økern: Nytt bibliotek på Økern.
Powered by Labrador CMS