Amfiet på Miniøya i 2012. Foto: Gundersenogmeg (c) Miniøya
Amfiet på Miniøya i 2012. Foto: Gundersenogmeg (c) Miniøya

— Foreldre ville ha mer vakthold på Miniøya, ifølge politiet

Publisert Sist oppdatert

Politiet i Oslo fikk i løpet av helgen flere henvendelser fra bekymrede foreldre som ønsket mer synlig politi på festivalen Miniøya.

Politiet har i løpet av de siste dagene fått sterk kritikk i flere medier, etter at de stilte med tungt bevæpnede politifolk under statsminister Erna Solbergs besøk på barnefestivalen «Miniøya». Det inkluderer VårtOslo, som først skrev om saken.

Politiet selv hevder sikkerhetstiltakene var nødvendige, og forteller at de under arrangementet fikk henvendelser fra flere bekymrede foreldre som reagerte på at vaktholdet under festivalen var for dårlig.

— Vi står inne for sikkerhetstiltakene vi iverksatte, selv om vi har stor forståelse for at enkelte reagerer på bevæpnet politi på en arena der barn er til stede, sier leder for fellesoperativ seksjon ved Oslo politidistrikt, politiinspektør Johan Fredriksen, i en redegjørelse på politidistriktets egne nettsider.

— På den annen side ble politiets operasjonssentral også oppringt av flere bekymrede foreldre som ønsket mer synlig politi på arrangementet.

— Forholder oss til trusselbildet

Fredriksen understreker at helgens vakthold var påvirket av det forhøyede trusselbildet som for øyeblikket eksisterer i Norge og resten av Europa. De vurderer hvilke beskyttelsestiltak man ønsker å sette i verk, basert på hendelser både nasjonalt og internasjonalt.

— Politiet var på Miniøya for å kunne respondere raskt, i tilfelle noen ville benytte arrangementet og statsministerens besøk som anledning for et angrep på vårt åpne demokrati. I dette konkrete tilfellet ble sluttvurderingen av valg av våpentype gjort av innsatsleder i samråd med operasjonsleder, ut fra en taktisk vurdering og de geografiske forhold, sier han.

— Sikkerhet er noe vi må leve med

Politiinspektøren sier at mange spørsmål rundt sikkerhet er krevende og at alle avgjørelser som tas i slike saker er komplekse vurderinger.

Han tror dette er vurderinger som vil bli vanligere og vanligere å håndtere for politiet i hovedstaden i tiden framover, på grunn av det stadig økende trusselbildet i Europa og verden ellers.

— Oslo er hver eneste dag arena for en rekke arrangementer, og vi har lang erfaring med å ta de grep vi mener er nødvendige ut fra en totalvurdering. Vår felles utfordring er at dette trolig er et dilemma vi må leve med så lenge vi har et forhøyet trusselnivå, påpeker Fredriksen.