En gledesstrålende Lan Nguyen Berg etter at Eivind Trædal har fridd til henne. Foto: Privat

Her er de mektige politikerparene i Oslo-politikken. Se oversikten

Publisert

På lørdag kunne en gledesstrålende Lan Marie Nguyen Berg melde at kjæresten og bystyremedlemmet Eivind Trædal fridde. De to er ikke de eneste maktparene i Oslo-politikken. Her er en oversikt.

Bettina Thorvik jobber som innflytelsesrik byrådssekretær for nærings- og eierskapsbyråd Geir Lippestad. I forrige periode var hun bystyremedlem for AP i Oslo og nestleder i kultur- og utdanningskomiteen. Hun bekrefter at det blir en del politikk-prat på hjemmebane.

– Med to barn på fem og seks og en del aktiviteter på ettermiddag og kveld for begge, må vi først og fremst rekke logistikkpraten. Men med alt det som skjer i verden, fra Trump, til Tyrkia, valg i Europa, digitalseringsskiftet, mørkeblå regjering og valg til høsten, er vi nok innom politikk noen ganger hver uke.

Bettina Thorvik og Rune Tokle er begge sentrale oslopolitikere i Oslo AP.

Samboeren hennes, Rune Tokle, er nestleder av kontrollutvalget i kommunen. I en årrekke var partisekretær i Oslo AP. Til daglig fungerer han som daglig leder i Norges Kommunerevisorforbund.

Til sengs med fienden

Julie Lødrup har en mangslungen bakgrunn. Helt siden 2007 har hun representert AP i Oslo bystyre som vara eller fast representant. Tidligere jobbet hun som daglig leder i Manifest tankesmie. I dag er hun forbundssekretær i LO-forbundet Norsk tjenestemannslag og forbundets kandidat til LO-ledelsen på LO-kongressen denne våren.

Mannen hennes, Torbjørn Sølsnæs, har en fremtredende plass i arbeidsutvalget til erkerivalen Oslo Høyre. Tidligere jobbet han for First House, men nå er han kommunikasjonssjef i Avfall Norge.

Julie Lødrup (AP) har funnet seg sin livspartner i liberalisten og Høyre-mannen Torbjørn Sølsnæs.

Sterk Oslo-duo i SV

Sunniva Eidsvoll Holmås er bystyremedlem for og leder av Oslo SV. Som SV-leder er utfordringen hennes å sørge for at SV vinner et ekstra mandat i tillegg til det ene de har i Oslo. Det mandatet er det mannen hennes, Heikki Eidsvoll Holmås, som besitter. Han har vært stortingsrepresentant fra hovedstaden siden 2001. Holmås var også utviklingsminister i Stoltenbergs 2. regjering.

– Det spiller en stor rolle for SV hvor bra vi gjør det i Oslo. Derfor er det viktig å få gjennomslag for kampsaker, som gratis halvdagsplass i skolen og flere lærere. Det er heller ingen by i verden som har så ambisiøse mål på klima som Oslo. Vi får ned biltrafikken og forurensningen, sier Sunniva Eidsvoll Holmås til Dagsavisen.

Sammen skal de to kjempe for at Oslo SV får inn to mandater fra Oslo på Stortinget: Sunniva Eidsvoll Holmås og Heikki Eidsvoll Holmås.

Rivaler i politikken

Hallstein Bjercke er medlem i kultur- og utdanningskomiteen og en av fire bystyrerepresentanter for Venstre i Oslo. I forrige periode var han kultur- og næringsbyråd i Oslo, etter hvert også nestleder i byrådet. Bjercke brenner for lave billettpriser i kollektivtrafikken og vil videreføre elbil-fordelene.

I likhet med sin kone, Ingrid Langerud, kommer han fra Europeisk Ungdom og Europabevegelsen. Langerud er til daglig kommunikasjonssjef hos Venstres politiske rival, Arbeiderpartiet. Tidligere var hun kommunikasjonssjef i NorgesGruppen og konsulent i Burson-Marsteller.

Hallstein Bjercke og Ingrid Langerud er politiske rivaler fra Venstre og AP, men enige om Europa-saken.

Høyres maktpar

Også i Høyre fins flere maktpar, for eksempel Fabian Stang, tidligere ordfører, nå bystyrerepresentant for Høyre. Hans kone, Catharina Munthe, var politisk rådgiver i Høyres bystyregruppe. Tidligere var hun politisk rådgiver for kulturminister Thorhild Widvey. Nå er hun rådgiver for storbypolitikk i Høyres stortingsgruppe.

Catharina Munthe og Fabian Stang er et av Høyres maktpar i hovedstaden.

En annen oslopolitiker er byrådsleder Stian Berger Røsland, som har permisjon fra bystyret. Til felles med sin kone, Marit Berger Røsland, er han jurist. I forrige bystyreperiode satt hun i Høyres bystyregruppe. Nå er hun statssekretær i Utenriksdepartementet.

I Høyre finner vi også Øystein Eriksen Søreide, som i forrige bystyreperiode var byråd for helse og sosiale tjenester. Nå er han mektig direktør i bydel Grorud. Hans kone er forsvarsminister og Høyre-politiker Ine Marie Eriksen Søreide.

Powered by Labrador CMS