Mat- og landbruksminister Olaug Bollestad på taket der departementet har fått grønn terrasse i Keysers gate og Teatergata.
Mat- og landbruksminister Olaug Bollestad på taket der departementet har fått grønn terrasse i Keysers gate og Teatergata.

Matminister Olaug Bollestad (KrF) har fått grønt kontortak med spiselige planter i Teatergata

— Her er betonggulvet forvandlet til en fantastisk uteplass med planter du kan spise av, landingsplass for insekter og sitteplasser for oss som jobber her, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) begeistret.

Publisert

KrF-statsråd Olaug Bollestad poserer for fotografen på taket av regjeringsbygget R6 i Teatergata og Keysers gate. Nå er taket forvandlet til en grønn oase med spiselige planter og hyggelige sittebenker.

Nå er det mye som tyder på at Bollestad ikke får nyte noe særlig av den nye, grønne takterrassen etter midten av september. Men KrF-statsråden er likevel entusiastisk over resultatet.

— Vi valgte norske planter

Statsbygg har gjort en fantastisk jobb, sier Olaug Bollestad.

Både hennes eget landbruksdepartement samt helse- og omsorgsdepartementet holder til i bygningen som sto ferdig i 2012 og kostet om lag 1,1 milliarder kroner den gangen.

Betina Amundsen (til v.) viser landbruks- og matminister Olaug Bollestad rundt på det nye taket.
Betina Amundsen (til v.) viser landbruks- og matminister Olaug Bollestad rundt på det nye taket.

Plantene på taket er tilpasset de ulike sesongene. Det meste skal kunne spises, både frukt, bær og blomster, skriver Statsbygg i en pressemelding. Takhagen har flere områder med sittegrupper og langbord.

— Vi har valgt norske planter, både kultur- og naturplanter. Flere av plantene er også humlevennlige. Vi kan allerede se at det yrer av liv, sier landskapsarkitekt Betina Amundsen fra Landskaperiet.

Planlegger grønne tak i nye regjeringsbygg

På R6 er vegetasjon en viktig del av prosjektet. Grøntarealene vil bidra til å kjøle ned bygningen og holde på vannet. I alt forvalter og drifter Statsbygg cirka 2.300 bygninger der takene er kartlagt slik at blant annet solceller og grønne tak kan vurderes.

I tillegg til R6 planlegges det nå også for blå-grønne tak i det nye regjeringskvartalet. Selv om det ikke vil bli takterrasser på de nye byggene, vil det være tak som er grønne av utseende og fungerer som fordrøyingsanlegg ved nedbør. Trolig vil takene også bidra til økt artsmangfold i en storby, mener Statsbygg.

Powered by Labrador CMS