Zaniar Matapour (43) på et spisested i Oslo ni timer før han skal ha avfyrt skuddene som drepte to menn og skadet 21 personer ved Per på hjørnet og London pub.
Zaniar Matapour (43) på et spisested i Oslo ni timer før han skal ha avfyrt skuddene som drepte to menn og skadet 21 personer ved Per på hjørnet og London pub.

Terrorsiktede Zaniar Matapour vil ikke la seg avhøre med det første

Terror- og drapssiktede Zaniar Matapour ønsker ikke å avgi forklaring for politiet, og den avgjørelsen vil ha en «viss varighet», ifølge forsvareren.

Publisert

Til TV 2 opplyser Bernt Heiberg, den ene av Zanair Matapours forsvarere, at klienten har kommet til at han ikke ønsker å avgi forklaring nå.

— Han har ikke avvist at det kan bli aktuelt med et avhør på et senere tidspunkt, men det blir ikke med det første, sier forsvareren.

Frykter opptak kan bli manipulert

43-årige Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling etter at to personer ble drept og 21 personer ble såret i skytingen ved utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo sentrum natt til lørdag.

Den siktede har sagt at han frykter at videoopptak av ham vil bli manipulert. Politiet har tilbudt avhør uten lyd- og videoopptak, men han har sagt nei.

Den siktede har sagt at han frykter at videoopptak av ham vil bli manipulert.

Politiet har tilbudt avhør uten lyd- og videoopptak, men han har sagt nei.

Torsdag uttalte politiadvokat Børge Enoksen i Oslo politidistrikt at politiet har en dialog med forsvarerne til 43-åringen – og den ble beskrevet som god.

— Og så får vi se om han endrer standpunktet om å benytte seg av retten til ikke å forklare seg, sa Enoksen til NTB.

Rettspsykiatrisk undersøkelse

Matapour har heller ikke samarbeidet om en prejudisiell observasjon, der sakkyndige oppnevnt av retten skal foreta en rettspsykiatrisk undersøkelse.

– Hvis han ikke ønsker å samarbeide om det, har de muligheten til for eksempel å be om en tvungen observasjon. Det vil si at han observeres på et egnet sted, forklarer politiadvokaten.

Det er fortsatt uavklart om 43-åringen har hatt medhjelpere, men selve skytingen mener politiet med sikkerhet å kunne si at han sto bak alene.

– Og så er spørsmålet om han har hatt hjelp i forkant, sier politiadvokat Børge Enoksen.

Powered by Labrador CMS