Prisvinner Steffen Kverneland fikk prisen for årets tegneserie. Foto: Lars Schwed Nygård/Deichman

Oslo Comics Expo foregår denne helgen på Serieteket ved Deichman Grunerløkka

Den sterkt bevegede Ensjø-tegneren Steffen Kverneland ble tildelt prisen for årets tegneserie 2019. Tegneserien handler om farens selvmord.

– Hovedstaden er stedet med flest tegneserieskapere. Likevel fantes det ingen tegneseriefestivalen her. Det likte vi ikke, så vi startet en festival selv, sier festivalsjef Berit Petersheim.

Oslo Comics Expo hyller og tilgjengeliggjør det beste av norsk og internasjonal tegneseriekunst. Festivalen er, ifølge seg selv, rettet mot «hardbarkede entusiaster, nysgjerrige kulturinteresserte, tilfeldige forbipasserende og barnefamilier på helgeutflukt».

Her er det 50 stands, salg av tegneserier, panelsamtaler og en utstilling av originaler, skisser og trykk.

Festivalsjef Berit Petersheim forteller at det bare fins ett annet bibliotek i Skandinavia ala Serieteket, i Stockholm. Foto: Frank Michaelsen/Deichman

Hele festivalen foregår på og utenfor Serieteket på Schous plass, Norges eneste bibliotek for tegneserier.

Årets tegneserie

Den anerkjente tegneserieskaperen, Steffen Kverneland, fikk tildelt prisen årets tegneserie. Det gjorde han for boka En frivillig død, om farens selvmord.

Steffen Kverneland var 18 år da faren begikk selvmord. I tegneserieboka utforsker Kverneland sine minner om farens liv og bortgang, og sin opplevelse av hvordan hendelsen har påvirket hans eget liv.

Årets Oslo Comics Expo foregår på Schous plass på Grunerløkka. Foto: Magnus Evenstuen

I juryen begrunnelse heter det blant annet: «Det er ikke mange bøker som får deg til å både le og gråte, eller til og med le så mye at du gråter, men det gjør denne.»

Kverneland, som bor på Ensjø, er ellers kjent for den tegnede biografien om Munch, som han i 2013 vant han Brageprisen i sakprosa for.

Charles Forsman, skaperen av bestselgeren The end of the fucking world kommer på Oslo Comics Expo.

Store Serieskapere kommer

Blant gjestene på tegneseriefestivalen er Charles Forsman. Han laget tegneserieversjonen av «The End of the Fucking World», lenge før den ble til en Netflix-serie.

Norges mest anerkjente tegneserieskaper internasjonalt, John Arne Sæterøy, er også blant gjestene. Han lager tegneserier under kunstnernavnet Jason.

– Vi regner med at det vil komme 2000-3000 gjester. For et par år siden kom det så mange som 5000 gjester, sier Berit Petersheim.

Powered by Labrador CMS