Friidrettsvenner, politikere og Svein Arne Hansens familie samlet seg til minnestund på Bislett.

Friidrettsleder Svein Arne Hansen bisatt – minnet av familie og idrettsvenner på Bislett

Friidrettsprofilen og Bislett-generalen Svein Arne Hansen ble i dag bisatt fra Ullern kirke. Hansen døde 20. juni, 74 år gammel.

Publisert

I dag tok familie, venner og representanter for norsk idrett farvel med Svein Arne Hansen. I etterkant av bisettelsen i Ullern kirke ble det holdt minnesamvær på Bislett stadion.

Der var det oppmøte fra både inn- og utland. Blant de tilstedeværende var blant andre presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (WA), Sebastian Coe. Det var Hansen som ga den britiske friidrettsprofilen hans første sjanse på løpebanen på Bislett i 1979.

— Et personlig tap

Sebastian Coe vant iløpet av løper-karrieren fire olympiske medaljer og forbedret åtte verdensrekorder utendørs på mellomdistansene, første gang samme år som han løp på Bislett første gang. Coe er den eneste som har hatt verdensrekorden på alle fire mellomdistansene samtidig.

— Det er en blanding av tristhet og feiring. Tristhet fordi vi har mistet en av de største i vår idrett. For meg er det et personlig tap fordi jeg har kjent ham i over 40 år. Det er riktig å være her. Jeg ville gått hit, sa Sebastian Coe til NRK.

To generasjoner løpere i verdensklasse deltok i minnestunden. Karsten Warholm i samtale med Sebastian Coe (til h.).

Til minnestunden kom også idrettspresident Berit Kjøll og Oslo-ordfører Marianne Borgen, samt friidrettsprofiler og Bislett-favoritter som Steinar Hoen, Trine Hattestad, Hanne Haugland og Karsten Warholm.

Kastet slipset

I god Bislett-ånd fikk de frammøtte servert blant annet jordbær.

— Når det gjelder dresskoden i dette minnesamværet, er det én type tilbehør Svein Arne aller helst beholdt i lomma. Det er i Svein Arnes ånd at jeg nå tar av slipset, sa Bislett Alliansens Rune Stenersen, som ledet seansen.

Hansen var i en årrekke president i Norges Friidrettsforbund. Han er også kjent som stevnegeneral for Bislett Games gjennom mange år. Som president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA) var han også styremedlem i Det internasjonale friidrettsforbundet.

Tidligere på dagen ble Svein Arne Hansen bisatt fra Ullern kirke.

Hansen ble i fjor gjenvalgt til en ny fireårsperiode som europeisk friidrettspresident, men i mars ble han rammet av et alvorlig hjerneslag. Han pådro seg senere ytterligere komplikasjoner og var sykmeldt fra vervet fram til han gikk bort.

Satte spor

Bulgareren Dobromir Karamarinov, som har ledet det europeiske friidrettsforbundet i Hansens fravær, har tidligere sagt at han minnes kollegaen som en leder som satte spor etter seg.

Onsdag var han i Oslo for å ta farvel med Hansen.

— Svein Arne var en unik person, og derfor var han en fantastisk president. En person du alltid kunne stole på, sa Karamarinov under minnesamværet.

Steinar Hoen, stevnedirektør for Bislett Games, deltok i minnestund for tidligere Bislett-general og friidrettspresident Svein Arne Hansen på Bislett stadion.

Også idrettspresident Kjøll mintes friidrettsprofilen.

— Personlig rakk jeg dessverre ikke å bli veldig godt kjent med Svein Arne Hansen, men Bislett Games i fjor var et av aller første arrangementene jeg fikk være med på som nyvalgt leder i norsk idrett. Der møtte jeg Svein Arne, og ble tatt imot med åpne armer og en varm og raus velkomst. Jeg tror det var hans personlighet som vistes, sa hun.

Idrettspresident Berit Kjøll ved samme bord som Oslo-ordfører Marianne Borgen (til v.).

— Svein Arne Hansen trodde på at verden ville bli et bedre sted gjennom idrett. Slik sett var han litt Nelson Mandela, og som Mandela viste han det i praksis, tilføyde idrettspresidenten.

Hun viste til måten utøvere og tilskuere ble samlet på under Bislett Games – møter det ikke fantes mange lignende av, ifølge Kjøll.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS