I dag foregår det ofte dopsalg på Vaterland, og området er ikke særlig familievennlig. Foto: Amalie Bjerkem

Ikke matmarked i Olafiagangen. SuperGrønland får i stedet ballbinge, skøytebane og klatreapparater

Bymiljøetaten anbefalte opprinnelig en mathall, men etter mange gode innspill fra lokalmiljøet bestemte byrådet seg for å lage et etterlengtet aktivitetsområde for barn og unge på Grønland.

Publisert

Byrådet går nå inn for at konseptet «SuperGrønland» gjennomføres i Olafiagangen på Grønland.

– Dette har jeg gledet meg til å lansere! Endelig skal dette grå og rufsete området bli rustet opp og bli et trivelig område for både lokalbefolkningen og alle som besøker Grønland, sier Hanna E. Marcussen, byråd for byutvikling, til VårtOslo.

Her skal det komme ballbinger, som kan gjøres om til skøytebaner på vinteren, klatreapparater, ulike former for vannaktivitet knyttet til Akerselva, husker, bord og benker, samt treningsapparater for utendørs trening.

Sterkt lokalt engasjement

– Dette området har blitt opplevd som skummelt av mange, kanskje spesielt fordi det først og fremst har vært kjent som et sted hvor narkotika selges. Målet vårt er at området skal være et hyggelig sted som er fullt av liv store deler av døgnet, sier Marcussen.

Politi og ambulansepersonell i Olafiagangen i Oslo, etter melding om slagsmål og mulig knivstikking på stedet. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Det har vært et sterkt engasjement fra folk lokalt i saken. Blant annet samlet 60 foreldre med barn i barnehage seg om et felles høringssvar. Det er ofte trange fysiske forhold på Grønland, og lokalbefolkningen ga tydelig uttrykk for at barn og unge har behov for flere steder å oppholde seg.

– Dette er et veldig godt eksempel på at lokalt engasjement fører til endringer. Det er de som bor og ferdes i området som kjenner det best, og det er viktig å lytte til hva folk vil ha, sier Marcussen.

Starter snarest

Ifølge byråd Marcussen blir lekeparken i Olafiagangen et av de første grepene byrådet tar på Grønland for å skape mer byliv i området. Prosjektet er anslått å koste ca. 40 millioner kroner.

– Det tar litt tid før dette kommer på plass, men vi skal ikke sitte stille og vente på å sette i gang. Vi vil sørge for at det gjennomføres midlertidige tiltak her frem mot sommeren, slik at vi allerede da vil få en positiv forandring, sier hun.

– Det nytter å mobilisere

Styreleder i Grønland beboerforening, Berit Jagmann, er glad for at kommunen sa ja til barn og unge i stedet for matkunder.

– Jeg oppfatter at det har vært et veldig sterkt ønske, både fra beboerne og andre aktører i området, om å skape aktivitet for barn, unge og familier. Mange av disse har i dag få eller ingen steder å leke eller oppholde seg. Det vi har, er matbutikker og restauranter. At kommunen nå snur, viser at det nytter å mobilisere, sier Berit Jagmann, til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS