Kunstnerne Linn Lervik og Farhad Kalantary holder humøret oppe, men er lei av å måtte bøte på skadene på lysskulpturen "Stein" på Bentsebrua, slik de nok en gang måtte fredagFoto: Paul Torvik Nilsen
Pengemangel og pøbelstreker skaper usikkerhet og trøbbel for kunstprosjekt på Bentsebrua
— For tredje gang må vi bruke tid på å komme hit for å rengjøre lysskulpturen, etter at den er blitt tilgriset av pøbeltaggere, sier kunstnerne Linn Lervik og Farhad Kalantary. Nå kan hele kunstprosjektet bli gitt opp.
PKunstnerne Linn Lervik og Farhad Kalantary er oppgitt over at lysskulpturen på Bentsebrua ikke kan få stå i fred, men stadig blir utsatt for pøbelstreker. Sist fredag reiste de fra hjemmet på Nesodden til Torshov. Bilen var fullastet med rengjøringsmidler og utstyr for å fjerne taggingen på den tilsølte skulpturen «Stein».
— Vi synes det er trist at kunstverket ikke kan få stå i fred til glede for innbyggerne. Det gjentatte hærverket, kombinert med tidsnød og vansker med å fullføre resten av kunstprosjektet fordi vi mangler finansiering, gjør prosjektet utfordrende, men vi ønsker ikke å gi opp, forteller Linn Lervik.
Har brukt egne penger, men trenger mer
Hun og Farhad Kalantary har viet kunstprosjektet sitt til lokalsamfunnet. Linn har selv bodd på Torshov i 19 år, inntil hun og Farhad i fjor flyttet til Nesodden.
Skulpturen ble satt opp i desember 2018, i et samarbeid mellom kunstnerne, Kunst i offentlige rom (KORO), bymiljøetaten, kulturetaten og plan- og bygningsetaten.
Annonse
— Vi setter stor pris på den støtten vi har fått, og at vi har fått mulighet til å realisere en del av prosjektet, framholder Farhad.
— Vi har brukt rundt 40 000 kroner av egne midler på denne lysskulpturen, inkludert sokkelen den er festet til. Nå har vi fått ytterligere 100.000 kroner fra Koro til å fortsette prosjektet, for målet er at vi skal få utplassert skulpturer på de tre andre soklene i endene av brua, forklarer Kalantary og Lervik.
KORO formidler kunst i offentlige bygg og på andre offentlige arenaer.
— Når en plasserer et kunstverk I det offentlige rom, kan en nærmest forvente at det på et tidspunkt vil tagges ned. Allikevel er det utrolig kjedelig når det skjer.
Men det stadige hærverket av skulpturen kan være med på å ødelegge for fortsettelsen av prosjektet.
— Vi trenger 400.000 kroner til for å fullføre, og den finansieringen er ikke på plass ennå, forteller Lervik.
Vil engasjere skoleelever
— Helt fra start var planen vår å lage fire skulpturer til broens fire sokler, men den langsomme prosessen med finansiering har ført til at vi har måttet utføre prosjektet steg for steg, forklarer Kalantary.
— På to av soklene i enden av brua vil vi lage plattformer og lysbokser som skal tilrettelegge for aktiv involvering av lokalsamfunnet. Vi håper på et samarbeid med Lilleborg og Bjølsenskole som ligger på hver sin side av brua, og håper at prosjektet blir en del av undervisningsprogrammet i kunst- og håndverksfaget på disse skolene. Ved å involvere skolene ønsker vi å skape en bevissthet rundt kunst i det offentlige rom i tidlig alder, forteller Kalantary og Lervik.
Tida renner ut
Kunstnerne har tidsnød, fordi avtalen om å vise kunstverket på Bentsebrua utløper nå før jul.
— Uten en forlenget avtale vil vi måtte fjerne steinskulpturen. Vi søker kommunen ved bymiljøetaten om at steinen skal få bli stående i hvert fall fram til våren, i påvente av hva vi kan få innhentet av midler til å gjennomføre resten av kunstprosjektet.
De to kunstnerne er opptatt av at prosjektet skal ha sterk forankring i lokalsamfunnet.
— Det er et stedsspesifikt prosjekt som skal reflektere Bentsebruas historie og markere bruas hverdagslige funksjon, som forbindelse mellom fellesskap. Det er et prosjekt vi ønsker kan oppmuntre til utforsking av brua og elvebredden, understreker Kalantary.
PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.