Bent Stiansen fotografert på hans restaurant Statholdergaarden i Rådhusgata 11 i sentrum i oktober 2018. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Bent Stiansen fotografert på hans restaurant Statholdergaarden i Rådhusgata 11 i sentrum i oktober 2018. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Statholdergaarden har fått en bot på 300.000 kroner

Bent Stiansens stjernerestaurant Statholdergaarden har fått en bot på 300.000 kroner av Arbeidstilsynet, for "systematiske og planlagte" lovbrudd.

Publisert Sist oppdatert

– Det stemmer at vi har fått en bot på 300.000. Den er betalt uten kommentarer, sier Bent Stiansen til Dagbladet.

Stiansens restaurant, Statholdergaarden i Oslo, har hatt en stjerne i Michelin-guiden i over 20 år.

Men da Arbeidstilsynet besøkte restauranten i januar 2018, ble det funnet uregelmessigheter ved timelistene som ble lagt fram. Denne våren fikk de boten.

70 timers arbeidsuke

– De fant noen ting de ikke var fornøyd med fra julebordsesongen 2017, som handlet om at lærlinger og noen kokker og servitører hadde arbeidet mer enn det som var innenfor rammene, sier Stiansen.

Arbeidstilsynet fant blant annet at det ble jobbet for mye overtid.

– Det gikk på arbeidsdager opp mot 15 timer og arbeidsuker opp mot 70 timer, sier tilsynsleder Morten Kjerstad Larsen i Arbeidstilsynet i Oslo.

Betydelige og omfattende regelbrudd

Tilsynet anser overtredelsene som betydelige og omfattende, og som systematiske og planlagte. Det skal ha ligget inne vakter på 13 timer i vaktplanene.

Stiansen sier til Dagbladet at de nå har iversatt tiltak, blant annet med lokal tariffavtale og endring i timelistene, at Arbeidstilsynet har godkjent de nye listene og at personalklubben er fornøyde.