Oslo 20211207. Statsminister Jonas Gahr Støre under regjeringens pressekonferense om koronasituasjonen i Oslo i Marmorhallen.Foto: Annika Byrde / NTB
Annika Byrde
Meteren er tilbake og det innføres skjenkestans fra midnatt. Her er de nye koronatiltakene
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kom med en kalddusj som førjulsgave da han innførte skjenkestopp, begrensninger i private lag og flere nye tiltak. — Vi gledet oss til en vanlig jul. Det får vi ikke, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap)
— Vi kommer oss gjennom dette. Slik vi har gjort mange ganger før, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) etter at regjeringen la frem nye koronatiltak.
Johansen påpeker at de strenge tiltakene har store konsekvenser for Oslo, særlig utelivsbransen som sysselsetter flere titalls tusen osloborgere.
— Skjønner at det er fortvilende
— Jeg er fornøyd med tiltakene, men jeg er veldig, veldig lei meg på vegne av innbyggerne i byen. Og det greier jeg ikke skjule, sa byrådslederen etter regjeringens pressekonferanse.
— Det som skjer ute i verden påvirker oss nesten umiddelbart. Fagfolk jobber på spreng for å finne ut av den nye virusvarianten omikron. Spillereglene endres raskt under en pandemi, sier Raymond Johansen.
— Jeg skjønner veldig godt at dette er fortvilende, sa Jonas Gahr Støre (Ap) tirsdag kveld.
Der innførte han tiltak strengere enn de fleste hadde sett for seg at ville komme da Norge feiret gjenåpningen for 73 dager siden. Tommestokken helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fikk av sin forgjenger Bent Høie (H) etter valget, kom også tilbake.
Strenge tiltak
I tillegg innføres strenge tiltak:
- Maks ti personer får samles i private hjem, men det kan være 20 personer på julaften eller nyttårsaften.
- Inntil 50 kan være samlet i minnestunder etter begravelser og bisettelser.
- Det blir skjenkestopp fra midnatt i hele landet, og det er kun lov med bordservering.
- Alle som er ute på serveringssteder må holde en meters avstand.
- Det blir nasjonalt påbud om å bruke munnbind der avstandskravet ikke kan holdes.
- Det anbefales at alle som kan, skal jobbe hjemme.
- Maksimalt 50 kan samles på offentlige arrangementer uten faste, tilviste sitteplasser.
Streng advarsel: Mer bekymringsfull enn tidligere
Tiltakene trer i kraft ved midnatt natt til torsdag og skal vare i fire uker.
— Vi håpet i det lengste at jula i år kunne bli som før og normalt, sier Støre.
Tiltakene kommer etter vekst både i smittetallene og antallet som er innlagt. Helsedirektoratet advarer mot at situasjonen nå er mer bekymringsfull enn i tidligere pandemibølger.
— Vi ser situasjonen som alvorlig. Både delta- og omikronsmitten øker i Norge. Antallet som legges inn på sykehus og intensivavdelingene, øker, sier Støre.
— En rask økning i alvorlige syke kan allerede om få uker føre til at helsetjenesten ikke er i stand til å gi nødvendig helsehjelp slik vi ønsker, sier Støre og legger til både kreftpasienter og akuttpasienter da vil være utsatt.
Folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg sier det er fare for mer sykdom og død enn tidligere i pandemien.
— Trusselen fra omikron er enorm, sier hun.
Ber folk redusere nærkontakter
I tillegg til alle reglene som forskriftsfestes, blir det innført nye råd og anbefalinger. Støre oppfordrer alle til å redusere sine nærkontakter, men sier det får være opp til folk selv å avgjøre hvor mange de skal ha.
Foreløpig er barna skjermet. Men trafikklyssystemet kan være på vei tilbake. Kommunene får beskjed om å forberede seg på gult nivå i skoler og barnehager.
Det forskriftsfestes også at virksomheter som bibliotek, treningssentre, kjøpesentre og butikker må drive smittevernmessig. Det innebærer at alle må kunne holde enmeteren.
— Det er ikke lett å ta meteren fram igjen, sier helseminister Kjerkol.
Munnbindpåbudet som innføres, gjelder også hos frisører, hudpleiere og andre en-til-en-virksomheter.