Helsedirektør Bjørn Guldvog (bak) ber om kraftigere smitteverntiltak i Oslo. Helseminister Bent Høie (H) sier han er forberedt på å gjøre nasjonale vedtak hvis ikke byrådet i Oslo følger opp rådene fra direktoratet.
Helsedirektør Bjørn Guldvog (bak) ber om kraftigere smitteverntiltak i Oslo. Helseminister Bent Høie (H) sier han er forberedt på å gjøre nasjonale vedtak hvis ikke byrådet i Oslo følger opp rådene fra direktoratet.

Helseminister Bent Høie (H) forberedt på å gripe inn i Oslo hvis byrådet ikke tar smittegrep

— Jeg følger situasjonen i Oslo nøye og er forberedt på å gjøre nasjonale vedtak hvis ikke byrådet følger opp råd fra Helsedirektoratet, sier Bent Høie (H). — Vi har ikke planer nye tiltak, svarer byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Publisert Sist oppdatert

— Etter en samlet vurdering er Helsedirektoratet kommet til at det er behov for å sette inn kraftigere virkemidler enn dette allerede nå, står det i et notat Aftenposten gjengir i dag.

Innholdet i notatet fra Helsedirektoratet kan vanskelig tolkes på annen måte enn at nasjonale helsemyndigheter ikke er fornøyd med håndteringen av smitteøkningen i Oslo. Byrådet satt lørdag i møte om nye smitteverntiltak, men har ikke offentliggjort noe søndag ettermiddag.

Blant de nye smitteverntiltakene byrådet skal ha vurdert er forbud mot private samlinger med flere enn fem personer, påbudt med munnbind i kollektivtrafikken og stans i innslipp klokken 22 ved utesteder.

— Forberedt på å gjøre nasjonale vedtak

— Jeg er svært bekymret for situasjonen i Oslo og forventer at byrådet legger stor vekt på Helsedirektoratets faglige anbefaling. Jobben som nå gjøres i kommunene med å slå ned smitten er en nasjonal dugnad for å hindre starten på nye bølger, slik vi ser i Europa ellers, skriver helseminister Bent Høie i en epost til Aftenposten.

— Jeg følger situasjonen i Oslo nøye og er forberedt på å kunne gjøre nasjonale vedtak hvis ikke byrådet i Oslo følger opp rådene fra direktoratet, skriver Høie.

Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet vil ha kraftigere smitteverntiltak i Oslo.
Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet vil ha kraftigere smitteverntiltak i Oslo.

VårtOslo har gått gjennom kommunens offisielle smittetall de siste seks dagene. Der viser utviklingen at Oslo igjen kan ende på en uke med over 300 registrerte nysmittede.

Per lørdag hadde 282 personer blitt registrert med covid-19 iløpet av denne uken. Smittetall for søndag blir først klare mandag morgen. Smittetallene viser ingen tegn til å gå ned. I beste fall vil tallene vise en utflating når helseetaten i Oslo kommune i begynnelsen av uken offentliggjør sin ukentlige rapport.

Ønsket påbud om munnbind i kollektivtrafikk

Uttalelsen fra helseministeren er en tydelig beskjed om at regjeringen er klar til å gripe inn med kraftigere smittevernstiltak enn det byrådet til nå har kommet med. Lørdag kveld ble det kjent at byrådet vurderte strengere tiltak, men søndag ettermiddag var det ikke kjent om noen av dem blir iverksatt.

Iløpet av helgen er det blitt kjent gjennom VG at Oslos smittevernoverlege, Frode Hagen, ønsket påbud om munnbind i kollektivtrafikken. Det ønsket er ikke fulgt opp av byrådet.

— For offentlig transport internt i Oslo kommune anbefaler vi at det blir påbud om å bruke munnbind i første omgang så lenge streiken for bussjåførene varer. Streiken vil sannsynligvis føre til økt tetthet på andre offentlige transportmidler, skrev Hagen i et notat avisen har fått innsyn i.

— Ingen planer om nye tiltak

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier til Dagbladet at de ikke har noen planer om å innføre nye tiltak mandag.

— Vi har ikke planer om å innføre nye tiltak i morgen. Nå innførte vi tiltak forrige mandag, og vi må først se om det virker.

Johansen forteller at byrådet ble orientert om de anbefalte tiltakene fredag kveld.

— Vi ser at smittetallene har gått noe ned, men vi er beredt til å innføre flere tiltak dersom det trengs. Men å gjøre det i morgen, midt i en høstferie … Vi kan trenge de tiltakene videre fremover, men vi må la dem vi innførte på mandag, få virke lenger framover i tid.

Johansen sier han deler bekymringen til helsemyndighetene, men at de nye tiltakene ser ut til å virke, og han mener derfor det er for tidlig med en ytterligere skjerping.