— Oslo kommune må vurdere om de har et tiltaksnivå som er tilstrekkelig. Så følger vi med på det i tillegg, sier helseminister Bent Høie.Foto: Terje Pedersen / NTB
Smittetallet i Oslo bekymrer, men helseministeren overlater til kommunen å ta grep for å få smitten ned
Smittetallet R har steget til 1,4 i hovedstaden, det betyr at 100 smittede i snitt vil spre smitten til 140 nye. — Vi har ikke planer om å gripe inn. Jeg har tillit til at byrådet vil håndtere denne situasjonen, sier helseministeren.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier til NTB at hvis en slik situasjon vedvarer over tid, vil det føre til en dramatisk smitteøkning. Men regjeringen vil helst slippe å overkjøre byrådet.
— Oslo kommune må vurdere hele veien om de mener de har et tiltaksnivå som er tilstrekkelig. Så følger vi med på det i tillegg, sier Høie.
— Hvis vi opplever at Oslo ikke håndterer situasjonen, så har vi selvfølgelig mulighet til å gripe inn. Men det er ikke noe vi ønsker. Vi ønsker å samarbeide om tiltaksnivået, sier helseministeren.
Annonse
Ifølge Høie blir utviklingen de nærmeste ukene avgjørende for om hardere tiltak må til.
— Jeg oppfatter at det jobbes med dette. Så må vi hele veien vurdere om det som gjøres, er tilstrekkelig.
I tett kontakt
Byrådet har foreløpig ikke besvart NTBs henvendelser om situasjonen.
Men ifølge direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstiuttet (FHI) har FHI og Helsedirektoratet nå møter med Oslo kommune nesten daglig for å diskutere situasjonen.
Slike møter har FHI og Helsedirektoratet også med andre kommuner, understreker hun.
— Men på grunn av situasjonen i Oslo, som har vært spesiell lenge, så er det enda mer intensiv kontakt der.
Oslo har alene stått for rundt halvparten av de rapporterte smittetilfellene i Norge de siste dagene. Smitteoppblomstringen kommer samtidig som byen har startet på en gradvis gjenåpning.