� Solcelleanlegget på Circle K Økern vil dekke om lag 10 prosent av stasjonens strømforbruk, sier miljøsjef Stein Lorentzen. Illustrasjonsfoto: Johnny Syversen
� Solcelleanlegget på Circle K Økern vil dekke om lag 10 prosent av stasjonens strømforbruk, sier miljøsjef Stein Lorentzen. Illustrasjonsfoto: Johnny Syversen

En bensinstasjon på Økern er først i landet med solkraft

Publisert Sist oppdatert

Circle K kan ende opp med å installere solceller på over 300 energistasjoner over hele landet. Solkraften skal blant annet gå til lading av elbiler.

Circle K Økern blir første bensinstasjon med solceller på taket. Bensinstasjonen ønsker nå å bli omtalt som en energistasjon, sier Circle K i en pressemelding.

Dekker 10 prosent av energiforbruket

Stein Lorentzen, miljøleder i Circle K, forteller at det brukes en god del strøm på en energistasjon hver dag.

– Du har belysning inne og ute, bilvask, stadig mer matlaging samt store kjøle- og fryserom. Så når solpanelene vi skal installere på Økern kommer til å dekke rundt 10 prosent av stasjonens totale strømforbruk, er dette et betydelig bidrag, sier han.

Solceller på 300 energistasjoner

Ifølge Lorentzen jobbes det allerede med å utvide pilotprosjektet.

– På sikt kan solkraft være et viktig verktøy for å redusere karbonavtrykket vårt. Dersom vi ender opp med å installere solceller på taket på over 300 energistasjoner over hele landet, så snakker vi om en betydelig effekt, sier han.

Solenergiforeningen er fornøyd

Ragnhild Bjelland-Hanley, generalsekretær i Norsk solenergiforening, mener det er viktig at aktører som Circle K viser at solenergi er noe de har tro på. Satsingen bidrar til å øke kompetansen og på sikt få ned prisene på solenergi. Men hun er også opptatt av det offentliges rolle.

– Hvor sterk veksten i solenergi blir de neste årene, avhenger av i hvilken grad politikere og byråkrati legger til rette for solenergi, mener Bjelland-Hanley.

Får støtte av klimaetaten

Oslo-selskapet Solel bygger anlegget, og prosjektet støttes av Klimaetaten i Oslo kommune.

– Klima- og energifondet er positive til at en stor aktør som Circle K er med og viser at solceller er en lønnsom og fremtidsrettet investering, sier energikonsulent Anders Brage Mikkelsen i klimaetaten i Oslo kommune.

Neste Circle K-stasjon med solkraft blir på Kjeller. Stasjonen får allerede fjernvarme fra Akershus energipark, som produserer varme fra blant andre et solfangeranlegg samt metangass fra Bøler avfallsdeponi.