Oslo Tingrett en desemberkveld.

Oslo politidistrikt vil henlegge plakatsaken

Politiet vil henlegge saken mot mannen som hengte opp plakater av politiledere tilknyttet Norsk Narkotikapolitiforening.

Publisert

Den tidligere advokaten Bengt Waldow ble først tiltalt, men saken ble stanset i retten da det viste seg at tiltalen var tatt ut av et medlem i den aktuelle foreningen.

Nå er saken behandlet av en ny politiadvokat, som ber statsadvokaten henlegge saken som intet straffbart forhold, opplyser advokat Jon Wessel-Aas.

– Han er fornøyd, sier advokaten til NTB.

– Som forventet

– Dette er helt som forventet. I denne saken burde det i utgangspunktet aldri ha vært tatt ut tiltale. Som det fremgikk av behandlingen av påtalemyndighetens tidligere forsøk på å få saken pådømt, som ble avvist av retten, fordi statsadvokaten var inhabil, ble innholdet i ytringene i plakatene i den omgangen aldri tolket fullt ut eller i sin rette kontekst, skriver Wessel-Aas i en pressemelding.

Et viktig poeng fra forsvarerne var at det var en QR-kode på plakatene, som ledet videre til en side med kritikk av foreningen. Det er dermed en lovlig ytring, mener forsvarerne. Denne QR-koden ble aldri sjekket ut av politiet.

Han skriver videre at det er beklagelig at klienten i det hele tatt ble straffeforfulgt og at det opprinnelig ble tatt ut tiltale av det retten konkluderte med at var en inhabil statsadvokat.

– Det har vært en belastning for min klient, og det har åpenbart også hatt en nedkjølende effekt på andre som har ønsket å ytre seg kritisk om makta. Det er derfor viktig at Oslo politidistrikt nå er så klar i sin konklusjon, en konklusjon jeg tar det for gitt at en habil statsadvokat vil opprettholde.

Etterlyste politiledere

Den tiltalte mannen har erkjent å ha klistret opp «etterlyst»-plakater av statsadvokat Geir Evanger og politimannen Jan Erik Bresil, omkring i Oslo.

Bresil og Evanger er begge engasjert i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) som henholdsvis leder og nestleder i styret.

Tiltalen i saken ble tatt ut av statsadvokat Jane Lundstadsveen. Hun har vært medlem av NNPF siden 2014.

I et skriv til retten avviste hun å være inhabil. Hun har aldri hatt fremtredende verv i foreningen, og har ikke en personlig eller profesjonell relasjon til partene i saken. Likevel konkluderte Oslo tingrett med at hun var inhabil.

Powered by Labrador CMS