Prosjektleder Jørgen Lunde Ronge med den største dronen politiet benytter. Den når hvor som helst innefor ring 2 i løpet av et par minutter.Foto: André Kjernsli
Flere hundre meter oppe i luften følger oslopolitiets droner med på hva som skjer i byen vår
Politiets nye droner gjør det muligens enda vanskeligere å være skurk i hovedstaden? Nå har lovens lange arm fått et fiffig verktøy i kassen når de skal løse sine oppgaver.
I løpet av relativt kort tid har droner blitt en del av de verktøyene politiet har tilgjengelig i sitt daglige arbeid. I alt 18 dronepiloter er nå utdannet, og man tar sikte på å rulle ut dette i alle landets politidistrikt i løpet av 2021.
I går inviterte de til demonstrasjon av dronebruk på taket til Politidirektoratets kontorer på Majorstua.
Stor var interessen også da politiinspektør Per Øivind Haugen i fjor loddet interessen for bruk av droner blant sine kolleger.
— Et kvarter etter at vi sendte ut en e-post hadde samtlige politidistrikter svart - og alle var interessert, forteller han.
Politidirektoratet ønsket sentral styring, så Troms, Agder, og Trøndelag ble plukket ut til å være med i det innledende prosjektet. I tillegg har Oslo politidistrikt vært med.
Annonse
Har allerede reddet liv
— Droner er et veldig nyttig tilskudd i politiets verktøykasse, sier leder for droneprosjektet, Jørgen Lunde Ronge. Det er viktig å presisere at vi i all hovedsak bruker dronene reaksjonært. Det vil si at de kommer i bruk etter at en hendelse har skjedd.
Eksempler på tilfeller hvor dronene er nyttige, er i leteaksjoner, pågripelser, søk på havet og for å skaffe oversikt over branner. Politiet kunne også fortelle at dronebruken allerede har spart ett menneskeliv i Norge.
Skaffer imponerende live-bilder
Under politiets demonstrasjon arrangerer de en ran-situasjon i Oslo sentrum. Dronen zoomer etter hvert inn på den "mistenkte" og har full kontroll på hvor han beveger seg, til en bakkepatrulje er på plass for å pågripe mannen.
Dette skjer ca 1000 meter unna der vi befinner oss, og dronen opererer på 200 meters høyde. Helt umulig for den mistenkte å få med seg. Dronen zoomer inn og viser imponerende gode livebilder.
Blant de fremmøte under demonstrasjonen er justis- og beredskapsminister Monica Mæland, synlig imponert over det hun får se:
— Dette gir politiet fantastiske muligheter til å gjøre jobben de har på en enda bedre måte, sier hun. Informasjonen disse dronene oppdriver er enorm.
Etiske dilemmaer
Samtidig er hun tydelig på at det ikke er en helt problemfri sone politiet nå beveger seg inn i.
— Det er åpenbare dilemmaer knyttet til dronebruk i politiet, og nettopp derfor har regjeringen stilt strenge krav og betingelser til dette prosjektet, sier statsråden.
Politiet kan fortelle at to ulike droner er tatt i bruk inntil videre. Begge er kommersielt tilgjengelige og kan kjøpes av hvem som helst.
Den vi fikk se på oppdrag i dag koster rundt 200 000 kroner. Dronene er utrolig raske, og politiet kan nå frem hvor som helt innenfor ring to i løpet av et par minutter.
De rimeligste dronene på markedet koster noen få tusenlapper.
PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.