Direktør ved Naturhistoriske museum, Tone Lindheim. Foto: Vegard Velle
Direktør ved Naturhistoriske museum, Tone Lindheim. Foto: Vegard Velle

Museumsdirektørens notater om ansattes innsats og evner er spredt på Naturhistorisk museum på Tøyen

Publisert

Noen tok museumssjef Tone Lindheims private notater om kollegene og spredte dem til de ansatte. Saken håndteres nå av universitetsledelsen.

– I mitt fravær har en ukjent person urettmessig gjennomsøkt mitt kontor og mine private skuffer og skap. Vedkommende har funnet høyst personlige, håndskrevne notater fra samtaler jeg hadde her ved museet som nyansatt direktør vel to år tilbake. De var ikke ment for noen andres øyne enn mine egne, sier direktør ved Naturhistoriske museum, Tone Lindheim til Uniforum.

Omtales som «Lindheimarkivet»

Direktørens nedtegnelser om egne ansatte har blitt anonymisert, kopiert opp og spredt på museet av en ukjent person. I tillegg er notatene meldt inn til Universitetet i Oslo som varslingssak. Saken følges nå tungt opp, og involverer både fagforeningene, vernelinja, museumsledelsen og UiO-ledelsen, ifølge Uniforum.

Inkludert med notatene er et følgebrev forfattet av varsleren, om «Lindheimarkivet». I følgebrevet står det at «Materialet er en systematisk kartlegging. Det er et personlig skyggearkiv på utsiden av det ordinære personalarkivet».

Ifølge varsleren utgjør varslingsdokumentet kun et utdrag av «et større materiale som er oppbevart åpent og uten sikring på direktørens kontor». Innholdet beskrives som «vurderinger av ansattes innsats og evner, noen ganger med personkarakteristikker som er negative og – noe oppsiktsvekkende – vurderinger av den psykiske helsa til enkelte».

– Jeg fører ikke logg

Varsleren ber universitetet om å «vurdere de administrative, etiske og juridiske sidene ved at Tone Lindheim samler inn personopplysninger av denne art og på toppen av det hele ikke en gang sørger for sikker oppbevaring».

Overfor Uniforum understreker museumsdirektør at hun ikke fører logg over ansatte på museet.

– Jeg fører ikke logg over ansatte ved museet, sier direktøren.

I forrige kom saken opp på et allmøte ved museet. Lindheim orienterte der om det som var skjedd.

En belastning for arbeidsmiljøet

Uniforum har vært i kontakt med fagforeningene på museet.

– Direktøren har beskrevet egne ansatte på en svært negativ måte. Saken er en belastning for arbeidsmiljøet og utfordrer de ansattes tillit til lederen, sier Ellen Dalen, leder i Norsk tjenestemannslag ved universitetet.

Forskerforbundet på UiO har den siste tiden fått flere henvendelser fra urolige ansatte ved Naturhistorisk museum.

– Det er ugreit å låse seg inn på en annens kontor. Men like ugreit er det å føre et skyggearkiv slik Lindheim har gjort, sier hovedtillitsvalgt Belinda Eikås Skjøstad, i Forskerforbundet, til Uniforum.

Powered by Labrador CMS