– Pride har blitt sugd inn i det kapitalistiske systemet, og blir større og større, glattere og glattere, sier generalsekretær Begard Reza i organisasjonen Salam.
– Pride har blitt sugd inn i det kapitalistiske systemet, og blir større og større, glattere og glattere, sier generalsekretær Begard Reza i organisasjonen Salam.

Oslo Queer og Salam lanserer alternativ, antikapitalistisk Pride-festival. – Hvor er det jævla opprøret?

Salams generalsekretær, Begard Reza, er blant arrangørene av en ny, antikapitalistisk queer-festival. Aktivister i den skeive bevegelsen vil ta Pride-festivalen tilbake.

Publisert

Organisasjonene Oslo Queer og Salam arrangerer Reclaim Pride, en festival som tar Pride tilbake til de aktivistiske røttene.

– Pride har blitt sugd inn i det kapitalistiske systemet, og blir større og større, glattere og glattere, sier Begard Reza til Blikk.

19. til 27. juni går Oslo Pride av stabelen. Samtidig arrangerer flere små og skeive organisasjoner mot-festivalen Reclaim Pride. Denne er opptatt av antikapitalisme, antirasisme og queerfeminisme. Arrangørene er kritiske til den kommersielle utviklingen av Pride og vil utfordre maktstrukturene i lhbtqia-bevegelsen.

– Vi er sinte og irriterte

Reclaim Pride ser seg selv som en protest mot Oslo Pride.

– Vi er sinte, lei og irritert, og nå går vi sammen og gjør vår egen greie. Det ligger mye emosjonelt arbeid i det å være kritisk. Det glemmes alltid. Det er så mye mer moro å ta toget til «happyville» og rope «happy Pride» enn å alltid være den kritiske røsten. Jeg spør meg selv om hvor lenge jeg orker å være negativ, fordi det faktisk koster så mye rent personlig. Å være sinna aleine er tungt. Derfor er Reclaim Pride som fellesskap så viktig, sier TJ i Oslo Queer, til Blikk.

Hvor er antirasismen?

Arrangørene av motfestivalen mener Pride ikke lenger er aktivistisk og sint og savner sivil ulydighet.

– Jeg føler meg som en «broken record», som må gjenta og gjenta hele tiden at antirasisme er viktig. Det skjer likevel ingenting, sier Reza.

Reclaim Pride byr på workshops, fest og konserter. På programmet står Queerfeministisk geriljajournalistisk workshop, queer speed Friending og queer gjørmebryting. Blant bandene som spiller er Conversion Therapy, et homofilt, samisk band fra Finnmark, basert i Oslo. Det gjør også Deathman, hvis konserter består av et ritual av blod, svette, latter og tårer, ifølge annonseringen.

Reclaim Pride foregår primært på Hausmania i sentrum, Anarres Bokkafé på Tøyen og Kruttverket på Etterstad i de ni dagene festivalen varer.

Powered by Labrador CMS