Kronprins Haakon fikk bivåne Hediye Azma som danser klassisk iransk dans da han besøkte Salam i deres tidligere lokaler på St.Hanshaugen i fjor. I statsbudsjettet for 2021 foreslås det 1 million kroner i driftsmidler til organisasjonen.

Organisasjonen Salam for skeive muslimer får 1 million kroner i driftsstøtte

— Det er veldig uvanlig og unikt at en organisasjon for skeive muslimer blir en del av statsbudsjettet, og en utrolig stor anerkjennelse, sier Begard Reza, leder i Salam. Sammen med Foreningen FRI er de blant de skeive organisasjonene statsbudsjettet for 2021 vil bevilge mer penger til.

Klokken åtte i dag tidlig ble statsbudsjettet for 2021 lagt frem. Blant de mange ulike postene nevnes blant annet høyere avgifter for el-biler, lavere pris på sukkerfri brus og høyere barnetrygd.

I post 72, også kjent som «Lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interkjønn», nevnes det at organisasjoner og andre som arbeider for å bedre levekår og livskvalitet for lesbiske, homofile, bifile, trans- og interkjønnpersoner, skal få økt støtte.

— En utrolig anerkjennelse

En av disse er organisasjonen for skeive muslimer, Salam, som får et driftstilskudd på 1 million kroner.

— Dette er en veldig stor anerkjennelse. Det er veldig uvanlig og unikt at en organisasjon for skeive muslimer blir en del av statsbudsjettet. Vi har måttet jobbe veldig hardt for å drive organisasjonen, med mye helge- og kveldsarbeid bak oss, sier Begard Reza, leder i Salam.

— Denne støtten vil først og fremst bidra til at vi kan sikre bedre stabilitet og fortsettelse av tilbudene og aktivitetene vi allerede har, sier hun og forteller at organisasjonen ved tidligere Eid-feiring måtte søke hjelp på facebook for å få råd til mat til arrangementet.

Begard Reza (t.h.), leder for Salam, er svært fornøyd med at organisasjonen for skeive muslimer får økt støtte til å fortsette det viktige arbeidet sitt. Her sammen med Hasti Hamidi.

— Nå kan vi fortsette arbeidet vårt

— Det er som om 10 kilo er løftet fra skuldrene mine. Dette kommer til å bidra til at vi kan beholde kontorlokalene våre på Grønland og fortsette med aktiviteter slik som samlinger. Nå vil vi også kunne fortsette med vårt individuelle samtaletilbud, som er noe av det viktigste vi tilbyr, forteller hun.

— Det har vært en rar dag for meg, med mange inntrykk og henvendelser fra folk. Nå trenger jeg bare å lande litt. Men dette må vi feire med et glass halal- champagne, sier hun.

2 millioner til kompetanseheving i skolene

Kompetansehevingsprogrammet Rosa Kompetanse, drevet av Foreningen FRI, får også økte driftstilskudd til flere av sine aktiviteter.

I statsbudsjettet for 2021 slås det nemlig fast at Rosa kompetanse skole, kompetansehevingsprogrammet til FRI for skolene, skal få et fast grunntilskudd på 2 millioner kroner i året.

— Det er en veldig gledelig nyhet og en utrolig stor og fin anerkjennelse av arbeidet vårt. Rosa kompetanse skole har tidligere søkt Utdanningsdirektoratet om prosjektmidler hvert år. Nå blir det endelig en slutt på den årlige søknadsprosessen, noe som gir oss bedre forutsigbarhet og stabilitet i arbeidet og tilbudene vi har, sier Inge Alexander Gjestvang, leder i Foreningen FRI.

Han forteller at kompetanseprogrammet gjennom en årrekke har besøkt flere skoler i Oslo.

Nils Erik Aasen Flatø, leder for Fri Oslo og Viken, holdt tale da organisasjonen åpnet de nye lokalene for regnbuetreff for eldre i bydel Grünerløkka. Organisasjonen arbeider aktivt for å økte den skeive kompetansen også innen helsesektoren.

Skal øke kunnskapene i barnevernet

— Vi har besøkt ganske mange skoler i Oslo allerede, og får stadig nye henvendelser med ønske om kursing. Det er et tiltak hvor vi søker å øke kompetansen hos lærerne og de ansatte i skolene, slik at de kan få flere perspektiver på inkluderende praksis i skolen med tanke på kjønns- og seksualitetsmangfold, sier han.

Han nevner at organisasjonen også har fått tilskudd på 700 000 kroner øremerket til Rosa kompetanse i barnevernet.

— Dette er et super løft som gir Rosa kompetanse barnevern større forutsigbarhet i arbeidet sitt. Vi i FRI er veldig opptatt av at denne kompetansen er på plass i alle deler av samfunnet, og her er også barnevernet veldig viktig, både med tanke på skeive barn og ungdommer i barnevernet men også for eksempel rekruttering av skeive fosterforeldre, sier han.

Oppretter senter mot hatkriminalitet

I statsbudsjettet blir det også nevnt et tilskudd på 10 millioner kroner for å opprette et eget kompetansesenter for hatkriminalitet. 7 millioner kroner skal gå til opprettelsen av selve senteret, mens det er satt av 3 millioner kroner til forskning.

— Vi har jo også et eget tiltak som blant annet arbeider med kunnskap om hatkriminalitet, som i mange år har levert kompetanse til justissektoren. Vi forventer nå at kunnskapen til Rosa kompetanse justis blir en del av dette senteret, sier Gjestvang.

Powered by Labrador CMS