Joakim Wang og Syver Weseth er oppgitt over hvordan Jordal skatepark forfaller.Foto: André Kjernsli
Jordal skatepark forfaller: - Selv om vi er på tjukkeste Vålerenga er det ikke sånn at alle vil spille hockey eller fotball
Det nærmer seg åpning av nye Jordal Amfi og Jordalparken. Men en del har ikke fått være med på opprustingen - Jordal skatepark. Den viktigste møteplassen for mange av områdets unge er i elendig forfatning.
Joakim Wang vet hva han prater om. Han har skatet siden 1984, da skateboard var ulovlig i Norge.
Ja, det har faktisk vært sånn. Undertegnede, som selv er Oslo-gutt, husker at én av gutta i gata hadde skateboard. Og at politiet rett som det var svingte innom for å fakke ham. De klarte det aldri.
I tillegg til å være en av skatesportens grand old men i Oslo, er Joakim Wang også leder i RulleJordal RulleKlubb.
Det er de som holder til i den forfalte skateparken. Og det er de som sørger for at mange unge får en mulighet til å prøve seg på ulike rullesporter i bydelen.
Den første rampen på Jordal ble bygget i 1999, det gjør Jordal skatepark til Norges eldste nålevende i sitt slag. I årene som fulgte ble anlegget bygget ut, men i 2007 holdt forfall på å sette en stopper for alt sammen.
Lokale krefter stiftet da RulleJordal RulleKlubb, og i årene som fulgte er det lagt ned over 120.000 dugnadstimer i anlegget. I denne perioden var dette landet flotteste og mest komplette anlegg.
— Noen av kidsa som fortsatt bruker anlegget har vært med å snekre halve livet, sier Joakim Wang.
Først i 2013 kom Oslo kommune på banen. De finansierte da ny vertikal rampe og nytt dekke.
I tillegg til alle dugnadstimene har klubben siden starten brukt omtrent 2 millioner kroner på anlegget som har gitt tusenvis av unger muligheten til å utfolde seg.
— Selv om vi bare ligger på tjukkeste Vålerenga er det ikke sånn at alle vil eller kan spille ishockey eller fotball. I mange tilfeller setter også økonomien en stopper for å ta del i organisert idrett, fortsetter skateveteranen.
Vi tar en runde rundt på anlegget. I tillegg til hull i selve dekket flere steder, stikker det spiker ut som kan gjøre stor skade. Overganger mellom platene spriker. Noen steder er hele plater borte.
Et sted har rusmisbrukere gjentatte ganger tatt seg inn for å sette seg et skudd. Der flyter det også av søppel, og det lukter urin.
I vinterhalvåret blir det gjort endel hærverk på anlegget. Det vil ikke la seg gjøre når de får en nedsenket skatepark
En av dem som er med rundt og viser forfallet, er Syver Weseth (24). Han kan se bort på huset han har vokst på i fra der vi står. Og han har skatet siden han var ti år gammel.
— Jeg fattet aldri interessen for de tradisjonelle lagsportene. Det var skating for alle penga, forklarer en unge mannen, som har tilbrakt over halve livet sitt i denne skateparken. Både som skater og ikke minst som snekker.
På oppfordring fra VårtOslo hiver han seg ut i bowl´en . Eller han "dropper inn", som det heter.
Det er mange engelske uttrykk i denne sporten. En bowl er altså det du tror det er - en slags bolle. Tenk deg gjerne et halvt påskeegg.
Han fyker med letthet rundt noen runder før han avslutter oppe hos oss på den tilstøtende tribunen. Som om han ikke har gjort noe annet i livet, og det er jo nesten sant.
— Det er egentlig for varmt å skate idag, klager han og titter opp på den nådeløse sola.
— Sånn anlegget nå fremstår må kidsa bruke halvparten av energien på å unngå å gå på trynet på grunn av forfallet, fortsetter han og rister på hodet.
Klubben og brukerne av skateanlegget begynner å bli både oppgitte og utålmodige. Stedet forfaller for hver dag som går, og antallet besøkende går nedover. Dette er et anlegg som de senere årene har arrangert tre skate-NM dobbelt, fire veteranskate-NM, tre sparesykkel-NM og hele åtte inlineskøyte-NM.
— Vi har hårete mål for det nye betonganlegget; vi skal arrangere VM, sier Joakim Wang.
— Vi må henge med i utviklingen nå, husk at skateboard nå har blitt en olympisk gren. Det sto på programmet til Tokyo-OL.
De som er mest involvert i klubbens drift lurer på når Oslo kommune skal gjøre noe. Ifølge skateboardveteranen har kommunen sagt at anlegget skal rustes opp, men ikke før etter at resten av Jordalparken er klar.
RulleJordal RulleKlubb har en såkalt bruksrett-avtale på anlegget. Kontrakten kommunen viser til gikk ut i 2019, men det skjer ingenting nå.
På Oslo kommunes egne hjemmesider kan man lese at forprosjekteringen skal starte i 2020, og at en ny betongpark som er senket ned i bakken skal kunne stå klar i 2021/22.
— En brukergruppe bestående av folk som er involvert i klubben har tegnet et forslag til hvordan dette kan se ut. Et konsulentselskap hjelper oss gratis med overføre dette til 3D-tegninger, slik at det skal bli enklere å prissette anlegget.
— Burde vært bygget samtidig med nye Amfi`n
— Jeg forstår ikke hvorfor kommunen ikke lager ny skatepark nå som Jordal allikevel er en byggeplass, sier Wang oppgitt.
— Skal de åpne den nye parken med brask og bram, også ligger skateparken her som en haug med ved? For så å gå ut på anbud og rykke inn med anleggscontainere igjen? Det virker lite gjennomtenkt, sier ham.
Ifølge brukergruppa viser tegningen akkurat det ungdommen ønsker. En topp moderne skatepark, inspirert av parker i Malmø og København. Alle lokalpolitikerne er positive til å lage en ny skatepark. Nå må bare noen sette igang å grave.
Lavterskeltilbud for mange unge
— Positive aktiviteter fortrenger negative aktiviteter. På det meste har vi 1.500 unger innom her hver uke. Det er gratis. Har du ikke utstyr får du låne her. 20 prosent av de som kommer hit har ikke eget utstyr. Det er voksne til stede hele tiden, de er på fornavn og kjenner ungene. Her er det trygt å være, avslutter ildsjelen Wang.
VårtOslo har bedt byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV), om en forklaring på hvorfor det tar tid med oppgraderingen av skateparken.
Han er på ferie, men kommunikasjonsjef Beate Svenningsen har sendt følgende svar:
— Utgangspunktet for arbeidene som gjøres nå er reguleringsplanen som ble vedtatt i forbindelse med bygging av nye Jordal Amfi. I reguleringsplanen ligger det rekkefølgekrav som må være oppfylt før det gis brukstillatelse for ny bebyggelse (Jordal Amfi), som gjenåpning av Hovinbekken, parkmessig opparbeidelse i Jordal idrettspark og turveier. Skateanlegget er ikke en del av disse rekkefølgekravene eller det opprinnelige prosjektet.
— Vi er kjent med behovet for å oppgradere skateanlegget på Jordal. Det er pr. i dag ikke avsatt midler til prosjektet. Byrådet vil sammen med budsjettet for 2021 legge fram en ny behovsplan for idrett og friluftsliv. Framtidig utvikling av skateanlegget på Jordal vil bli vurdert i forbindelse med dette arbeidet, skriver Svenningsen.
Høyre vil følge opp
Høyres miljø- og samferdselpolitiske talsperson i bystyret, Nicolai Øyen Langfeldt, sier følgende om saken;
—I Oslobudsjettet for 2020 ble det satt av 165 millioner kroner til «tiltak i tilknytning til nye Jordal Amfi».
— For Høyres del, så vil vi følge opp oppgraderingen av Jordal skatepark både i budsjettet og behovsplanen for idrett som skal behandles til høsten, sier Langfeldt.
PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.