I byrådserklæringen fra Ap, MDG og SV åpnes det for å kunne gå inn for en boikott. Fra venstre; Lan Marie Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) da byrådserklæringen ble presentert sist uke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det rødgrønne byrådet vurderer boikott av varer fra israelske bosetninger

Ap/SV/MDG-byrådet kan komme til å innføre et forbud mot kommunale innkjøp av produkter og tjenester fra israelske bosetninger.

Publisert

— Det palestinske folket har levd under ulovlig okkupasjon i over 50 år. Det er et felles globalt ansvar å bidra til varig fred og palestinernes frihet, derfor er jeg glad for at byrådet nå skal vurdere muligheten for å bruke innkjøpsmakten sin aktivt mot okkupasjonen, sier SVs gruppeleder i bystyret, Sunniva Holmås Eidsvoll til NTB.

Boikott nevnt i byrådserklæringen

byrådsplattformen til SV, Ap og MDG heter det at byrådet vil «utrede handlingsrommet som finnes i anskaffelsesregelverket for å ikke handle varer og tjenester som er produsert på område okkupert i strid med folkeretten av selskaper som opererer på tillatelse fra okkupasjonsmakten».

Med støtte fra Rødt har de tre byrådspartiene flertall i bystyret for å eventuelt vedta en boikott.

Bevegelsen BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) applauderer Oslos avgjørelse.

Anklages for antisemittisme

BDS beskriver seg selv som en palestinsk-ledet ikkevoldelig bevegelse inspirert av Sør-Afrikas anti-apartheid-bevegelse. BDS oppfordrer til boikott av Israel og ber bedrifter om å trekke investeringer i landet. Formålet er å legge press på Israel for å få landet til å etterleve FN-resolusjoner og trekke seg ut av de palestinske områdene som de okkuperte i 1967.

Israel mener BDS går lenger enn å kjempe mot okkupasjonen og anklager bevegelsen for antisemittisme og for å ha satt seg fore å delegitimere og ødelegge den jødiske staten.

Powered by Labrador CMS