Det brenner stadig oftere i fritidsbåter i indre Oslofjord. Hittil i år har det vært 9 branntilløp ombord i fritidsbåter. Illustrasjonsfoto: Redningsselskapet

Tredobling av båtbranner i indre Oslofjord

Slurv og manglende vedlikehold er hyppig brannårsak. I tillegg belastes fritidsbåtenes el-anlegg mer enn tidligere med lading av mobiler og nettbrett.

Lørdag bistod politi og brannvesen en 44-fots båt som hadde tatt fyr i Skinnerbukta ved Malmøya i Bunnefjorden. Seks personer, som var i båten, ble sjekket av ambulansepersonell for røykskader og dimittert. Men det kunne gått mye verre.

Dette var niende gang i sommer det brøt ut brann i en fritidsbåt i indre Oslofjord. I fjor ble det registret tre båtbranner i samme periode.

— Vi ser en alarmerende utvikling når det gjelder antallet branner i fritidsbåter. Vi hadde en økning i fjor, og det ser ut til å fortsette også i år, sier kommunikasjonsjef i Redningsselskapet, Frode Pedersen, til VårtOslo.

Presser elektrisk anlegg og slurver med vedlikehold

Pedersen sier Redningsselskapet antar at den store økningen skyldes flere faktorer. Spesielt peker han på det faktum at folk stadig har bruk for mer strøm når de er ombord.

Kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Frode Pedersen, er bekymret for den store økningen i antallet fritidsbåtbranner de siste par årene. Foto: Redningsselskapet

— Vi ser ofte at båtbrannene skyldes at det elektriske anlegget overbelastes. Dette på grunn av at folk i større og større grad benytter seg av ladere til mobiltelefoner og annet elektronisk utstyr ombord. Når dette skjer uten at det elektriske anlegget ombord er oppgradert til å tåle belastningen, oppstår det gjerne branner som et resultat av overbelastning og overoppheting i det elektriske anlegget, forteller han.

Det er heller ikke bare dagens hunger etter å ha teknologi tilgjengelig til en hver tid som skaper en brannutfordring ombord. Også manglende ettersyn og vedlikehold av båtens innebygde teknologi utgjør en stor brannfare.

— Manglende vedlikehold er ofte en brannårsak. Spesielt ser vi at båteiere slurver med å sjekke drivstoffslanger slik at små lekkasjer oppstår. Disse lekkasjene får gjerne oppstå i lukkede rom, og får tid til å utvikle seg. Til slutt blir det så varmt at lekkasjen antenner og brannen er et faktum, sier kommunikasjonssjefen.

Frode Pedersens oppfordring for å unngå brann ombord i sommer er kort og grei.

— Vær forsiktig med å overbelaste det elektriske anlegget og ikke slurv med vedlikeholdet. Det er spesielt viktig å kontrollere at drivstoffslanger og tanker er tette og ikke lekker, påpeker Pedersen.

Stadig flere trenger hjelp på sjøen

Årets sommer har hittil vært nesten for god til å være sann. Det vedvarende fantastiske sommerværet har ført til en knallsommer for båtfolket. Med flere båter på sjøen øker også oppdragsmengden for redningsskøytene landet rundt. Hittil i sommer har redningsskøytene på Oscarsborg ved Drøbak og på Lysaker assistert 36 prosent flere fritidsbåter enn hva tilfellet var i fjor sommer.

Stadig flere båteiere har behov for help fra Redningsselskapets redningsskøyter i indre Oslofjord. Foto: Mads Henrik / flickr.com

Siden 1. mai har redningsskøytene i fjorden bistått båtfolket hele 421 ganger. I samme periode i fjor var antallet utrykninger 321. 265 av bistandsoppdragene gikk til å hjelpe båtfolk med motorhavari. Ved 22 tilfeller hadde båten med assistansebehov gått på grunn.

—  Som tallene viser ser vi en kraftig økning både i antallet oppdrag totalt, og i antallet båter assistert sammenlignet med i fjor. Mye av dette skyldes selvfølgelig været, men viser også at flere bruker båten, eller går til anskaffelse av båt. Kanskje får man en ny type båtbruker. De som kjøper båt på impuls, og ikke har nødvendig kunnskap og brukererfaring, sier Pedersen.

Råd for en trygg båtsommer

Er du på sjøen denne sommeren er det viktig å slappe av og nyte ferien. Likevel er det viktig å huske på at det er lite som skal til for å sørge for at du får en trygg sommer på sjøen.

Her er Redningsselskapets seks gode båtvettråd til deg som oppholder deg på bøljan den  blå i sommer:

1. Kjenn båten din. Gi båten en god overhaling før langturen, og husk å ta med deg reservedeler og 30 prosent mer drivstoff enn det du tror du trenger.

2. Vit hvor du er – og hvor du skal. Lær deg sjøvettreglene, bruk sjøkartet, sett deg inn i ruten du ønsker å seile og hvor lang tid det tar å komme dit. Og husk å sjekke værmeldingen før avreise.

Skal du nyte livet i småbåt i sommer er det viktig å ta forholdsregler for å få en sikker sommer på vannet. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons

3. Livsviktig utstyr. Det er påbudt å bruke flyteplagg når båten er i fart. Bruk alltid dødmannsknappen, og ta med ekstra tøy i tilfelle uhellet skulle være ute. Husk kommunikasjon. Ha VHF-radio om bord. Husk å putte mobiltelefonen i en vanntett pose, og last ned appen RS SafeTRX (gratis) der du kan be om hjelp ved et tastetrykk.

4. Alkohol. Å være klar i hodet er å være klar for sjøen. Vær edru når du fører båt.

5. Vær oppmerksom – vis hensyn. Forhold deg til gjeldende regler, og avpass farten etter forholdene. Vis hensyn til alle andre som bruker sjøen, spesielt de myke trafikantene. Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.

6. Bli medlem i Redningsselskapet. Blir du totalmedlem i Redningsselskapet får du blant annet fri assistanse i inntil tre timer og tilgang til Redningsselskapets servicetelefon døgnet rundt . Medlemskapet gjelder også i Sverige, Danmark, Finland og på Åland. Les mer: rs.no/medlem

Powered by Labrador CMS