Tage Erlend Tellnes finner ro og frihet om bord i båten i Oslo. Foto T. E. Tellnes
Tage Erlend Tellnes finner ro og frihet om bord i båten i Oslo. Foto T. E. Tellnes

Lyst til å bo i båten din? Nå kan du ha fast adresse der

Publisert

Nå kan båtboere søke lån, tegne mobilabonnement, og slippe å oppgi til potensielle arbeidsgivere at de er "uten fast bopel".

Stadig flere bor i båt. I januar skrev vi blant annet om båtboere som søkte egen småbåtgrend i Frognerkilen. I februar skrev vi om båtboer Tage Tellnes, som jublet over Skatteetatens forslag som har ført frem til de nye reglene om fast bopel.

Mange har også bodd på båt rimelig lenge. I kommentarfeltet under den siste saken jeg lenket til over, skrev en båtboer at hun hadde "hatt UFB siden 2002". UFB vil si "uten fast bopel".

Å ha samme designasjon som for eksempel uteliggere har ikke alltid vært så fantastisk for båtboerfolket. Det er neppe en fordel å føre opp "Uten fast bopel" på jobbsøknaden eller når man søker om banklån, og båtboeren som har hatt UFB siden 2002 var midt i å søke vandelsattest og syntes det var "litt mye å forklare".

Generelt sett kan det være en god del praktiske utfordringer med betegnelsen, ikke minst når man søker om tjenester som mobilabonnement. Nå kan man også skaffe seg egen postboks heller enn å måtte leie det et annet sted, som er dyrere og mindre praktisk.

Her er kravene

De nye reglene gjaldt fra 1. oktober.

Skatteetaten setter imidlertid som krav at båtplassen er fast og kontraktfestet i minst et halvt år, altså at du har til hensikt å bo der i minst seks måneder.

I tillegg må båten ha sengeplass til antallet beboere som skal oppholde seg der, lys og oppvarming, i tillegg til kjøkken og sanitærutstyr.

Lyst til å lese mer om båtboerne i Oslo? Her kan du lese sakene vi skrev tidligere i år:

 

Powered by Labrador CMS