Politiet rykket raskt ut til barnehagen på Oslos østkant i fjor vår, og kunne raskt konstatere at posen inneholdt metamfetamin. Etter et søk i skogholtet ved Brynsengfaret fant politiet ytterligere en pose med metamfetamin. Da posene ble veid, viste det seg at de tilsammen inneholdt over 1.5 kilo metamfetamin.
Politifolkene skiftet ut innholdet i posene med vanlig mel. Deretter la de posene tilbake i skogen der de opprinnelig ble funnet, dekket dem til med bark og satte området under overvåking. Dagen etter kunne politiets spanere observerer en ung mann som gikk inn i skogholtet og plukket opp posene som var fylt med mel.
La på sprang med melposene
I det den unge mannen forlater skogholtet gir politiet seg til kjenne og ber ham stanse. Men mannen legger på sprang med posene fulle av mel. Etter omlag 50-60 meter kaster mannen posene over en mur, og etterhvert overgir han seg til politiet.
I høst måtte en 21 år gammel oslomann møte i Oslo tingrett, tiltalt for oppbevaring av over 1.5 kilo metamfetamin. I retten erkjente mannen at han hadde hentet posene, men hevdet at han ikke kjente til at posene inneholdt metamfetamin. 21-åringen hevdet i retten at han og hans familie ble truet av litauiske bakmenn. Og at dersom han ikke hentet posene, ville kjæresten og øvrig familie være i fare.
Konfrontert med at han lett fant posene skjult i skogholtet, og at 21-åringen derfor måtte ha god kjennskap til hvor stoffet var gjemt, forklarte oslomannen at han kun kjente til at posene kunne "inneholde noe farlig". Men erkjente i retten at dette kunne innebære at posene inneholdt narkotika.
Retten tar i dommen ikke hensyn til at 21-åringen og hans kjæreste kan ha vært i fare. Dersom dette var tilfelle, burde 21-åringen gått til politiet umiddelbart, skriver retten i dommen mot oslomannen:
"Tiltalte hadde her god tid på seg, og han kunne ha valgt å oppsøke politiet for gjennom et samarbeid med denne instansen å besørge amfetaminen beslaglagt og de opplyste litauere pågrepet. En generell fare for at andre, ikke pågrepne, litauere ville komme til å utføre represalier innebærer da ikke en skaderisiko som er «langt større» enn skaderisikoen ved å få 1,5 kilo amfetamin spredt ut på markedet."
Oslomannen og hans forsvarer ba også retten om samfunnsstraff for narko-forbrytelsen. Men dette ble blankt avvist av Oslo tingrett. I dommen blir det påpekt at 21-åringen også tidligere er domfelt for salg av narkotika.
Nå er oslomannen dømt til fengsel i to år og fire måneder. Han ble også dømt for besittelse av et mindre kvantum hasj, bilkjøring uten gyldig førerkort og for å ha vært i besittelse av en machete. 21-åringen må også betale tre tusen kroner i saksomkostninger.